Судді та силовики хочуть більше: як чиновники “вибивають” мільярди на підвищення своїх зарплат

В Україні, де війна триває, а бюджет, здається, вже давно потрапив до “відновлення” або, краще сказати, “латання дірок”, судді та силовики вирішили, що настав час вимагати більше. І не просто більше, а мільярди з бюджету на підвищення зарплат та премії, бо, як кажуть, “ніхто не хоче працювати за копійки”. А ми говоримо не про копійки, а про мільярди — конкретно, плюс 1,5 мільярда до бюджету на оплату праці.

Ніна Южаніна, депутат Верховної Ради та член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, пояснює, що в бюджетній програмі “Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами” заплановані додаткові 1 мільярд 351 мільйон гривень. І ще за одною програмою додаються 215 мільйонів — так, це не дрібниці. Виявляється, судді першої інстанції зможуть отримувати премії до 40% посадового окладу щомісяця. І все це тому, що “низька зарплата не приваблює кадри”.

Цікаво, що силовики також вирішили, що їм варто додати до своїх зарплат “трохи більше”, і це ще не кінець. За словами Южаніної, правоохоронні органи грають за своїми правилами, маніпулюючи спеціальними законами, які дозволяють їм підвищувати оклади залежно від прожиткового мінімуму. І якщо хтось думає, що реформа оплати праці держслужбовців у 2020 році змусила їх економити — подумайте ще раз.

Міністерство фінансів, яке мало б стати на сторожі бюджету, об’єднало всі запити і передало їх далі на розгляд. Але чи хтось реально контролює, скільки з бюджету витрачається на зарплати в розпал війни? Южаніна вказує, що політичної волі у прем’єр-міністра бракує. І, здається, судді та силовики це дуже добре розуміють.

Якщо так піде й далі, то, можливо, скоро ми побачимо, як бюджет перетворюється на бездонну скриньку для тих, хто вміє “правильно” просити. І, на жаль, війна тут — лише ще один привід для маніпуляцій.

Романчук Микола

Recent Posts

Радіостанція в Польщі звільнила журналістів і замінила їх штучним інтелектом

Вперше в історії польська радіостанція OFF Radio Krakow вирішила перезапустити свою роботу цього тижня з…

3 хв. ago

Узбекистан відмовився вступати в економічний союз із Путіним

Плани Кремля розширити зону впливу на пострадянському просторі продовжують стикатися із опором держав Середньої Азії.…

11 хв. ago

Меган пишатиметься: принц Гаррі потрапив до рейтингу “найкрасивіших чоловіків”

Герцог Сассекський – молодший син принцеси Діани та чоловік Меган Маркл був названий одним із…

20 хв. ago

Путін вкотре зганьбився: не зміг вимовити ім’я президента Туреччини (відео)

Кремлівський диктатор Путін зганьбився на саміті БРІКС. Він не зміг вимовити ім’я та прізвище турецького президента Реджепа Таїпа…

29 хв. ago

“Немає механізмів”: Україна вже не зможе мобілізувати багато людей, – військовий

Держава вже не зможе мобілізувати до Сил оборони суттєву кількість вмотивованих людей, доведеться правильно розпоряджатися тими, хто…

46 хв. ago

Кому немає 25 років: до Ради внесли закон про демобілізацію

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 12147, яким пропонується врегулювати право на звільнення з військової служби мобілізованих чоловіків…

53 хв. ago