Розкрадання 100 млн грн на будівництві ядерного сховища в Чорнобилі: справу передано до суду

Справу про розкрадання 100 млн грн на будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні передано у Вищий антикорупційний суд. Одним із підозрюваних є керівник підрозділу «Енергоатому» «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко. Саме його підрозділ був замовником будівництва. Про це йдеться в матеріалі «Схем».

Під час наради в кабінеті Божка, запис якої раніше опублікували журналісти, її учасники констатували «зникнення» частини грошей і обговорювали, як приховати цей факт та профінансувати подальші роботи, щоб вчасно здати об’єкт. Слідство встановило, що для цього замовник завищив ціну робіт утричі – з 421 млн грн до 1,497 млрд, уклавши із компанією-підрядником договір в обхід відкритих торгів.

До договору внесли поставку обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а у 2021 році продала «Енергоатому» втричі дорожче. «У результаті цих дій ДП НАЕК «Енергоатом» переплатило майже 100 млн грн», – заявило Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Дії гендиректора підприємства Миколи Божка, його підлеглих, а також керівника компанії-підрядника кваліфіковано за ч. 5 статті 191 КК України (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем).

Нагадаємо, у 2021 році Україна заявила, що припинила вивозити відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС до Росії. До цього наша країна щорічно платила за це РФ 150-200 млн дол. На початку 2000-х українська влада вирішила побудувати власне Централізоване сховище, яке у 2017 році почав будувати «Енергоатом». Остання дата здачі об’єкта в експлуатацію, яку озвучило керівництво – березень 2022-го.

Утім, у січні 2022 року «Схеми» опублікували розслідування, згудно з яким призначене вже за президентства Володимира Зеленського керівництво «Енергоатому» організувало відмивання частини коштів на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобилі.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

44 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

46 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

48 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

49 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

52 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

53 хв. ago