В Україні зросли пенсії суддів: скільки тепер отримують колишні слуги Феміди

В Україні нині налічується трохи більше 10 мільйонів пенсіонерів. З початку поточного року середня пенсія в нашій країні зросла на 400 гривен. Однак є одна категорія літніх громадян, в яких щомісячна виплата зросла більше, ніж на 4 тисячі гривень. Йдеться про суддів. Нині їхня середня пенсія відчутно перетнула 100 тисяч гривень.

А загалом в Україні після усіх цьогорічних підвищень середня пенсія становить 5,7 тисячі гривень. Однак більшість літніх українців отримують пенсію, нижчу за середню. Ба більше, майже у половини пенсіонерів пенсія досі нижча за 4 тисячі гривень.

Водночас пенсія суддів, яка у них називається щомісячним довічним грошовим утриманням, вже перетнула межу у 100 тисяч гривень і нині становить 103 874 гривні. Така колосальна різниця у пенсійному забезпеченні суддів і “простих смертних” українців пов’язана з тим, що суддям нараховують пенсію зовсім за іншим алгоритмом, ніж решті українців.

У суддів пенсію оновлюють у реальному часі

Їхня пенсія, як і в решти громадян, залежить від зарплати. Але вона прирівнюється до реальної зарплати судді, який обіймає посаду, аналогічну тій, що займав раніше суддя-пенсіонер. Тому пенсії суддів оновлюються в реальному часі. І що більше теперішні зарплати суддів, то вищі й пенсії їхніх старших колег.

Причому мінімальна коефіцієнт заміщення зарплати пенсією у суддів становить не 30%, як у більшості українців, а 50%. Тобто їм нараховують пенсію, яка щонайменше дорівнює половині суддівської зарплати.

Але й це ще не все. Служителі Феміди, в яких суддівський стаж становить понад 20 років, за кожний додатковий рік такого стажу отримують по 2% від зарплати судді. Наприклад, якщо пенсіонер має 30 років суддівського стажу, то розмір його пенсії вже становить не 50, а 70% від зарплати судді.

Водночас у решти українців, яким не довелося служити Феміді, максимальна пенсія обмежена десятьма прожитковими мінімумами для громадян непрацездатного віку. Тобто зараз вона становить 23 620 гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вистачить на старість: пенсіонерка виграла $5 млн у свій день народження

75-річна мешканка округу Ланкастер Донна Осборн, штат Пенсильванія (США), купила лотерейний білет і виграла 5…

12 хв. ago

Редакція The New York Times закликає Джо Байдена відмовитися від президентської гонки

Редколегія The New York Times рекомендує Джо Байдену відмовитись від участі у президентській гонці, а Демократичній…

16 хв. ago

Чотириста тисяч людей погодилися жити довго: підсумки експерименту

Учені проаналізували наслідки вживання полівітамінів протягом майже трьох десятиліть. Хоча вітамінні добавки можуть дати деяким людям перевагу…

19 хв. ago

Комета, яку не бачили останні 70 років, може пролетіти повз Землю

Науковці заохочують уважно стежити за небом найближчими днями, оскільки повз Землю має пройти комета з…

31 хв. ago

Тіари, які носила Кейт Міддлтон: чому вони не належать принцесі

У мережі почали обговорювати, чому Кейт Міддлтон не має власних тіар, після того, як Софі…

35 хв. ago

По 7 грн за кВт та ще більше за газ та опалення: до зими українців зроблять повними жебраками

ВР розглядає питання підняття тарифів на газ та опалення вже цієї осені. Про це розповів голова Спілки…

38 хв. ago