Україну можуть прийняти в НАТО за “західнонімецьким” підходом, – FT

Президент України Володимир Зеленський продовжує шукати підтримки для свого плану перемоги. Водночас у західних столицях все більше розуміють, що політика щодо України потребує змін. Ключовим наступним кроком для Вашингтона може стати зобов’язання щодо членства України в НАТО, яке передбачає застосування положень про взаємну оборону за статтею 5 для тих територій України, які контролюються Києвом, пише Financial Times.

Цей підхід часто називають “західнонімецьким рішенням”. Є схожості з Німеччиною після 1945 року, але також є суттєві відмінності. Німеччина була розділена після війни, яку вона сама і розпочала. Україна ж може бути розділеною через агресію Росії. Якщо для Німеччини були чітко окреслені кордони окупаційних зон, то в Україні таких узгоджених ліній немає. Німеччина також мала численні західні війська на своїй території, тоді як в Україні західних військових немає.

Окуповані Росією території України піддаються насильницькій русифікації, а сам Путін називає їх “новими регіонами Росії”. Малоймовірно, що будь-який майбутній російський лідер мирно поверне ці території Україні, як це сталося зі Східною Німеччиною при Михайлі Горбачові.

Західна Німеччина стала членом НАТО у 1955 році та співзасновником Європейського економічного співтовариства у 1957 році. Нині Україна є кандидатом на вступ до ЄС, але для справжньої реалізації “західнонімецького рішення” НАТО має доповнити цей процес. Безпека – це основа для повернення українців з-за кордону, залучення інвестицій та проведення необхідних реформ для вступу в ЄС.

Попри втрату частини територій, опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 47% українців готові прийняти це, за умови фінансуванням реконструкції та членством в ЄС і НАТО.

Конкретні рішення щодо військової допомоги очікуються після президентських виборів у США. Якщо переможе Дональд Трамп, майбутнє підтримки України стане непередбачуваним. Проте зміна адміністрації в США може відкрити нові можливості. Важливою залишається роль Німеччини як ключової держави Європи, а також Франції та Британії.

Серйозні переговори з Росією, ймовірно, відбудуться ще не скоро. Але попередні домовленості можуть бути досягнуті раніше і залишатися стабільними. Є й альтернативний сценарій, зокрема видання пише:

“Альтернативою цьому сценарію є поразка України, її розділення і деморалізація, що може призвести до радикалізації. Це також може означати посилення впливу Москви та втрачені можливості для Заходу”.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Ердоган змінює курс? Туреччина таємно зупинила постачання військових товарів до РФ

Туреччина, як виявилося, таємно припинила експорт американських товарів військового призначення до Росії після попереджень з…

45 секунд ago

Мерзнете, бо батареї холодні? Ось топ-5 пристроїв, які врятують вас від дубака

Опалювальний сезон іще не розпочався, а температура у вашій квартирі вже не надихає? Не хвилюйтесь…

19 хв. ago

Ціни на житло у Німеччині: скільки треба грошей, щоб купити квартиру чи будинок

Ціни на житло у великих містах Німеччини продовжують демонструвати динаміку, яку уважно відслідковують як місцеві…

31 хв. ago

Дрон влетів у спальню: з’явилися заборонені кадри резиденції Нетаньяху після атаки

Ізраїльські ЗМІ оприлюднили шокуючі кадри резиденції прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху у Кесарії після того, як…

42 хв. ago

Мобілізація 14-річних: юрист назвав це воєнним злочином

Юрист Володимир Пилипенко різко прокоментував заяву лідера партії "Братство" Дмитра Корчинського, який запропонував знизити мобілізаційний…

1 годину ago

Ворог рветься на правий берег Дніпра: йдуть інтенсивні бої під Херсоном

Ситуація на півдні України залишається напруженою, особливо в районі Херсону, де російські окупанти намагаються просунутися…

1 годину ago