МСЕК пустять під ніж: Зеленський ліквідує комісії через корупційні скандали із прокурорами

Скандал, пов’язаний із фальшивими інвалідностями прокурорів, сколихнув країну, і президент Володимир Зеленський вирішив діяти жорстко. Офіс президента оприлюднив указ, згідно з яким усі медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) в Україні будуть ліквідовані до кінця року. Причина? Системні зловживання та корупція, яка заграла в медичних колах, наче погано зрежисований серіал.

Зеленський дав Міністерству охорони здоров’я місяць на підготовку законопроєкту, який має реформувати систему медико-соціальної експертизи з нуля. В рамках реформи планується повна ліквідація всіх МСЕК з 31 грудня 2024 року. І, здається, це не просто популістський жест: президент вимагає цифровізації всіх етапів проходження комісій, щоб запобігти корупції у майбутньому.

Крім того, Зеленський доручив уряду та правоохоронцям перевірити рішення МСЕК щодо надання інвалідностей посадовим особам державних органів. Якщо виявлять порушення – обіцяють “притягнути винних до відповідальності”. Ну що ж, нам залишається спостерігати, чи це справді стане новою реальністю, чи залишиться черговим гучним закликом.

Скандал навколо прокурорів-інвалідів вибухнув, коли у ЗМІ з’явилася інформація про десятки прокурорів Хмельницької області, які “оформили” собі інвалідність. Дивний збіг, адже всі ці “травми” та “хвороби” чомусь пов’язані з корупційною змовою між посадовцями Хмельницького обласного центру МСЕК і місцевими прокурорами. Що ж, інвалідність – не вирок, але виявляється, для деяких це – вигідний квиток.

Генпрокурор Андрій Костін підтвердив інформацію: 61 прокурор Хмельницької області дійсно має інвалідність, і більшість із них “оформили” це вже давно. І хто б сумнівався, що вся ця історія має корупційний запах. Вочевидь, система в Україні дозволяє людям на державних посадах “прикриватися” інвалідністю, щоб уникнути відповідальності або отримати пенсії. Тому Зеленський наказав провести аудит нарахованих чиновникам пенсій за інвалідністю. Цікаво, скільки ще таких “героїв” виявиться по всій країні.

Але це ще не все: державній прикордонній службі доручено змінити правила перетину державного кордону для тих посадовців, які мають інвалідність. Уявіть, що тепер кожен “інвалід” серед прокурорів повинен буде обґрунтовувати, чому він знову їде на “лікування” чи “відпочинок”.

Звісно, реформа МСЕК виглядає як крок у правильному напрямку, але чи вдасться її реалізувати без перетворення на фарс? Ми побачимо вже незабаром. Поки що зрозуміло одне: корупція не відпускає своїх жертв так просто, навіть якщо вони намагаються втекти за кордон з “інвалідним” посвідченням у кишені.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

РФ “шліфує” важливе місто на Донбасі: готується масований наступ

Російські загарбники почали інтенсивний обстріл міста Курахове у Донецькій області, повідомив офіцер ЗСУ з позивним…

1 хв. ago

Моді закликав Путіна зупинити війну: подробиці

Війна Росії та України має закінчитися миром, заявив прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на переговорах з…

13 хв. ago

Витік секретних документів про військові плани Ізраїлю. Пентагон прокоментував

Речник Міністерства оборони США генерал Патрік Райдер заявив, що Пентагон співпрацює з правоохоронними органами, які проводять розслідування щодо витоку…

22 хв. ago

В Україні готовність до виборів зросла: нове дослідження виявило зміни в настроях українців

В Україні неочікувано зросла готовність громадян до виборів. Якщо раніше 40% опитаних виступали проти виборів…

33 хв. ago

Стосується всіх, у кого стоїть газова плита – термінове попередження про велику небезпеку

Повідомляється важлива інформація для користувачів газових плит в Україні щодо їх безпечної експлуатації у опалювальний…

42 хв. ago

Податкова вимагає доступу до всіх рахунків українців: у НБУ занепокоїлись

Податкова хоче отримати доступ до даних про банківські рахунки українців та бізнесу - це суттєво…

49 хв. ago