МСЕК пустять під ніж: Зеленський ліквідує комісії через корупційні скандали із прокурорами

Скандал, пов’язаний із фальшивими інвалідностями прокурорів, сколихнув країну, і президент Володимир Зеленський вирішив діяти жорстко. Офіс президента оприлюднив указ, згідно з яким усі медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) в Україні будуть ліквідовані до кінця року. Причина? Системні зловживання та корупція, яка заграла в медичних колах, наче погано зрежисований серіал.

Зеленський дав Міністерству охорони здоров’я місяць на підготовку законопроєкту, який має реформувати систему медико-соціальної експертизи з нуля. В рамках реформи планується повна ліквідація всіх МСЕК з 31 грудня 2024 року. І, здається, це не просто популістський жест: президент вимагає цифровізації всіх етапів проходження комісій, щоб запобігти корупції у майбутньому.

Крім того, Зеленський доручив уряду та правоохоронцям перевірити рішення МСЕК щодо надання інвалідностей посадовим особам державних органів. Якщо виявлять порушення – обіцяють “притягнути винних до відповідальності”. Ну що ж, нам залишається спостерігати, чи це справді стане новою реальністю, чи залишиться черговим гучним закликом.

Скандал навколо прокурорів-інвалідів вибухнув, коли у ЗМІ з’явилася інформація про десятки прокурорів Хмельницької області, які “оформили” собі інвалідність. Дивний збіг, адже всі ці “травми” та “хвороби” чомусь пов’язані з корупційною змовою між посадовцями Хмельницького обласного центру МСЕК і місцевими прокурорами. Що ж, інвалідність – не вирок, але виявляється, для деяких це – вигідний квиток.

Генпрокурор Андрій Костін підтвердив інформацію: 61 прокурор Хмельницької області дійсно має інвалідність, і більшість із них “оформили” це вже давно. І хто б сумнівався, що вся ця історія має корупційний запах. Вочевидь, система в Україні дозволяє людям на державних посадах “прикриватися” інвалідністю, щоб уникнути відповідальності або отримати пенсії. Тому Зеленський наказав провести аудит нарахованих чиновникам пенсій за інвалідністю. Цікаво, скільки ще таких “героїв” виявиться по всій країні.

Але це ще не все: державній прикордонній службі доручено змінити правила перетину державного кордону для тих посадовців, які мають інвалідність. Уявіть, що тепер кожен “інвалід” серед прокурорів повинен буде обґрунтовувати, чому він знову їде на “лікування” чи “відпочинок”.

Звісно, реформа МСЕК виглядає як крок у правильному напрямку, але чи вдасться її реалізувати без перетворення на фарс? Ми побачимо вже незабаром. Поки що зрозуміло одне: корупція не відпускає своїх жертв так просто, навіть якщо вони намагаються втекти за кордон з “інвалідним” посвідченням у кишені.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Тост з відбитками ніг за £20: модель вигадала дивний спосіб заробітку в соцмережі

В соціальних мереж, де креативність не знає меж, модель з Instagram Сільверлурі Ло вирішила здивувати…

2 хв. ago

Зеленський розповів українцям про липові інвалідності прокурорів, співробітників митниці та податкову

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні не стримував емоцій: необґрунтоване присвоєння інвалідності стало масовим…

21 хв. ago

Львів обігнав Київ і став найдорожчим містом України за ціною житла

Львів став новим лідером серед українських міст за вартістю квадратного метра житла, обігнавши столицю України…

39 хв. ago

12 міліметрів і 140 децибелів: чому мініатюрна рибка реве як реактивний двигун

На дні прісноводних потоків Південно-Східної Азії, у каламутних водах М'янми, знайдено справжню підводну сенсацію. Знайдена…

49 хв. ago

Повістки поштою: хто і як вирішує, кого відправити на фронт

Українці, які підпадають під мобілізацію, починають отримувати повістки не тільки через військкомати, але й поштою.…

58 хв. ago

Спікер у центрі скандалу: Стефанчук відповідає на звинувачення у “родинних зв’язках” із Крупою

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук спростував чутки, які з’явилися у ЗМІ про можливий родинний…

1 годину ago