“Фейкові інваліди”: ДБР обіцяє масове “полювання” на корумпованих чиновників

Державне бюро розслідувань (ДБР) готується до масштабної кампанії проти чиновників, які, можливо, незаконно оформили собі статус інвалідності. Про це заявила речниця ДБР Тетяна Сап’ян в ефірі національного телемарафону. За її словами, буде створено робочу групу, яка ретельно перевірить усі випадки, пов’язані з отриманням інвалідності посадовцями.

“Якщо під час перевірки виявляться підозри щодо незаконного оформлення інвалідності держслужбовцем, це стане підставою для відкриття кримінального провадження”, – наголосила Сап’ян. Вона додала, що чиновники можуть опинитися під слідством за різними статтями Кримінального кодексу, включаючи підробку документів, шахрайство, незаконне збагачення та участь в організованому злочинному угрупуванні.

Основне завдання ДБР – довести ці справи до суду та покарати винних, зазначила речниця. Це пов’язано із рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яка визначила перелік заходів для реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) та боротьби з корупцією у цій сфері.

Президент України вже ввів у дію рішення РНБО, яке передбачає ліквідацію МСЕК до 31 грудня 2024 року. У планах – впровадження нової європейської моделі з повною цифровізацією всіх процесів, пов’язаних із встановленням інвалідності.

“Потрібно не просто перевірити випадки, а кардинально змінити підхід. Тільки повна цифровізація гарантує справедливість,” – наголосив президент. Прем’єр-міністр доручив міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку підготувати всі необхідні нормативні документи для запровадження нової моделі вже до 1 листопада.

Як відомо, за матеріалами СБУ підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовці, пов’язані з МСЕК, а понад 4 тисячі висновків про інвалідність було скасовано. Особливої уваги правоохоронців привернув випадок у Хмельницькій області, де, за даними журналістів, прокурор Олексій Олійник разом із понад 50 своїми колегами оформили інвалідність за корупційною схемою, організованою Тетяною Крупою.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Сусід подав до суду на подружжя через півня: до чого тут пернатий

У Франції розлючений чоловік подав до суду на пару через гучне кукурікання їхнього півня. Про…

5 хв. ago

8 кроків до ідеального гардероба: стилістка дала топові поради для всіх дівчат

Поро них на своїй сторінці в інстаграмі розповіла стилістка Юліко. За її словами, ідеальний гардероб має бути…

17 хв. ago

Тиша довго не протримається: прогноз вчених щодо магнітних бур

Хоча на Сонці продовжують відбуватись спалахи, але наразі вони не мають ніякого впливу на нашу планету.…

26 хв. ago

Експерт з прибирання назвала 6 випадків, коли речі потрібно прати навиворіт

Для того, щоб одяг залишався у хорошому стані якомога довше, а після прання залишався неушкодженим,…

35 хв. ago

Чому помилки — це шлях до успіху: мозок можна натренувати, як м’язи

Викладання математики часто викликає у дітей страх та невпевненість, адже багато хто вважає, що ця…

44 хв. ago

Поломка лайнера, що об’єднала серця: неймовірна історія кохання у круїзі (фото)

Пасажири лайнера Odyssey, який змушений був незаплановано "застрягнути" в Північній Ірландії, вирішили одружитися просто під час круїзу. Джан…

55 хв. ago