“Фейкові інваліди”: ДБР обіцяє масове “полювання” на корумпованих чиновників

Державне бюро розслідувань (ДБР) готується до масштабної кампанії проти чиновників, які, можливо, незаконно оформили собі статус інвалідності. Про це заявила речниця ДБР Тетяна Сап’ян в ефірі національного телемарафону. За її словами, буде створено робочу групу, яка ретельно перевірить усі випадки, пов’язані з отриманням інвалідності посадовцями.

“Якщо під час перевірки виявляться підозри щодо незаконного оформлення інвалідності держслужбовцем, це стане підставою для відкриття кримінального провадження”, – наголосила Сап’ян. Вона додала, що чиновники можуть опинитися під слідством за різними статтями Кримінального кодексу, включаючи підробку документів, шахрайство, незаконне збагачення та участь в організованому злочинному угрупуванні.

Основне завдання ДБР – довести ці справи до суду та покарати винних, зазначила речниця. Це пов’язано із рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яка визначила перелік заходів для реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) та боротьби з корупцією у цій сфері.

Президент України вже ввів у дію рішення РНБО, яке передбачає ліквідацію МСЕК до 31 грудня 2024 року. У планах – впровадження нової європейської моделі з повною цифровізацією всіх процесів, пов’язаних із встановленням інвалідності.

“Потрібно не просто перевірити випадки, а кардинально змінити підхід. Тільки повна цифровізація гарантує справедливість,” – наголосив президент. Прем’єр-міністр доручив міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку підготувати всі необхідні нормативні документи для запровадження нової моделі вже до 1 листопада.

Як відомо, за матеріалами СБУ підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовці, пов’язані з МСЕК, а понад 4 тисячі висновків про інвалідність було скасовано. Особливої уваги правоохоронців привернув випадок у Хмельницькій області, де, за даними журналістів, прокурор Олексій Олійник разом із понад 50 своїми колегами оформили інвалідність за корупційною схемою, організованою Тетяною Крупою.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Розкрито секрет ТЦК: кому зараз шлють повістки Укрпоштою

Повістки поштою надсилають як тим, хто оновив свої військові облікові дані, так і тим, хто не з'являвся…

2 хв. ago

Користь трун для живих і мертвих повністю доведена

Похоронні ритуали завжди були для людей вкрай важливими. Так було в усі часи у всіх народів.…

11 хв. ago

Як перезимувати в теплі та не розоритися на комуналці: секрети економії на платіжках

Правильна підготовка будинку до опалювального сезону гарантує комфорт, тепло та зниження витрат на комунальні послуги.…

24 хв. ago

Часті землетруси та будівлі вздовж річки: як живуть у найвужчому місті світу

Місто Яньцзінь розташоване в китайській провінції Юньнань і є найвужчим у світі. У ньому будівлі…

32 хв. ago

Лофери зі шкарпетками: як створити модний осінній лук

Лофери – це стильне та універсальне взуття, яке чудово підходить для різноманітних образів, як на…

41 хв. ago

«Броні» від мобілізації не буде: в чому справа і чи надовго

У застосунку "Дія" тимчасово призупинили функцію бронювання працівників від мобілізації. Це рішення було ухвалене в…

50 хв. ago