Суд виніс несподіване рішення у справі ексрозвідника Червінського: свідком можуть викликати Залужного

Колегія суддів Кіровоградського районного суду винесла рішення щодо наступного засідання у справі полковника Сил спеціальних операцій Романа Червінського. Воно проходитиме у закритому режимі. Крім того, на ньому допитають військове командування.

Зокрема, свідком може стати ексголовнокомандуючий ЗСУ Валерій Залужний, який досі перебуває у Києві та все ще не поїхав послом у Британію. Про це повідомляє “Суспільне”.

Попереднє засідання відбулося у четвер, 20 червня. Саме на ньому вирішили, що на наступне вже не пускатимуть слухачів та пресу, хоча захист був проти. Таке рішення, як зазначається, оскаржити не можна. 

Адвокати колишнього розвідника просили повернути прокурорам обвинувальний акт та скасувати кримінальне провадження. За їхніми словами, відсутній мотив та причини злочину. Прохання не задовольнили.

Водночас захист Червінського каже, що доступу до всіх матеріалів справи досі немає. Суд не виключає, що на одному з засідан свідком може виступити ексголовком Валерій Залужний, а також інші представники військового командування. Серед них – командувач Повітряних сил Микола Олещук.

“Чому суд вирішив допускати менше людей? Щоб на них не було тиску. Вони вважають, що це на них тиск. Виконують злочинні накази, а ми не маємо права протестувати. Ми повинні виконувати все, що вони кажуть – опустити голови і мовчати”, – наголосив сам Червінський.

Справа проти Червінського

На момент вторгнення росії в Україну Червінський служив у підрозділі Сил спеціальних операцій України. Він перебуває у СІЗО від квітня 2023 року. Полковника звинувачують у зловживанні владою під час спроби виманити російського пілота в Україну. 

Зазначається, що у липні 2022 року він видав координати українського аеродрому, куди росіянин мав приземлити гелікоптер. Але окупант Червінського обманув, через що сталася трагедія: знаючи координати аеродрому, армія РФ вдарила по ньому ракетами. Через атаку один український військовий загинув і 17 отримали поранення. СБУ України вважає, що Червінський перевищив свої повноваження і спланував спецоперацію фактично наодинці, не поставивши до відома керівництво – власне нинішня судова справа стосується тих подій. 

Роман Червінський не погоджується з обвинуваченням і називає свій арешт і судовий процес особистою помстою Андрія Єрмака за зовсім іншу справу. Каже, глава Офісу президента України мститься йому за зрив операції із затриманням членів ПВК Вагнер у 2020 році. Тоді Червінський керував складним планом із заманювання бійців російського угруповання найманців Вагнера в Білорусь з метою їх захоплення та доставлення в Україну для пред’явлення звинувачень. Але вагнерівців попередили й захоплення не сталося – Червінський стверджує, що зробили це за особистим дорученням Єрмака. 

У квітня захист Червінського заявляв про його викрадення. Втім, візніше він знайшовся у слідчому ізоляторі. Виявилось, що у його справі вже відбулось судове засідання, на якому продовжили термін перебування під вартою. Адвокати заявляють про порушення законодавства: суд пройшов без участі захисту, а останнє слово їхньому підлеглому суддя не дав сказати. 

Нагадаємо, раніше газета The Washington Post заявила, що Роман Червінський нібито координував атаки на російські газопроводи Північний потік та Північний потік – 2. Сам він називає це безглуздим обвинуваченням й доводить докази того, що не мав жодного стосунку до підривів. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

17 хв. ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

25 хв. ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

31 хв. ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

37 хв. ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

44 хв. ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

52 хв. ago