Суддя Тандир, який на смерть збив нацгвардійця в Києві, більше не суддя

Вища рада правосуддя звільнила суддю Макарівського районного суду Олексія Тандира, який збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в Києві. Він заявив, що не уникав проходження тесту на стан алкогольного сп’яніння, перебував у шоковому стані. На цьому наполягав і його адвокат. Про це 20 червня повідомили у Центрі протидії корупції.

Втім, доповідач у справі, член ВРП Олег Кандзюба запропонував відхили скаргу Тандира на рішення Дисциплінарної палати ВРП про звільнення. Це рішення члени ВРП підтримали одноголосно і суддю Тандира покарали звільненням.

У Центрі протидії корупції також додали, що від часу скоєння резонансного ДТП минуло більше як рік, і цей час Тандир отримував суддівську винагороду. Тепер ці виплати припинять. Паралельно Святошинський суд Києва продовжує слухати кримінальну справу щодо ДТП. Нещодавно Тандир навіть намагався невдало мобілізуватися, вступивши до чернігівської ТрО.

Коментар Вищої ради правосуддя

Розглянувши скаргу судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира та його представника – адвоката Олега Юрченка, Вища рада правосуддя вирішила залишити без змін рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП від 24 квітня 2024 року № 1241/2дп/15-24 про притягнення до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення. Це передбачає звільнення його з посади.  

“Суддя скористався своїм правом на оскарження рішення Дисциплінарної палати до Вищої ради правосуддя. Рішення Вищої ради правосуддя може бути оскаржене в порядку, передбаченому статтею 52 Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Тандир підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України, а саме у порушенні правил безпеки дорожнього руху, керуванні транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого, що передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років”, – заявили у Вищій раді правосуддя. 

Смертельна ДТП на блокпосту за участі судді

26 травня 2023 року близько опівночі суддя за кермом автомобіля скоїв наїзд на військовослужбовця Національної гвардії України. У результаті ДТП Нацгвардієць від отриманих травм загинув на місці. На початку серпня 2023 року працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно судді. Всього за час розслідування проведено 18 експертиз, серед яких судово-медичні, хімічні, технічні та інші. Оскільки він володіє спеціальними професійними знаннями, методиками та багатою судовою практикою розгляду правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, під час відібрання біологічних зразків намагався спотворити їх вміст з метою приховування стану алкогольного сп’яніння. Попри це, висновками судових експертиз підтверджено вміст алкоголю у наданих зразках. Стан сп’яніння підтверджено також висновками інших експертиз. За результатами автотехнічної, трасологічної та технічної експертиз доведено порушення Правил дорожнього руху, недотримання заборон дорожніх знаків та значне перевищення швидкості на момент зіткнення. Суддя підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп’яніння, що спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Київський апеляційний суд відхилив апеляцію на запобіжний захід Тандиру. Відтоді він знаходиться під вартою. Запобіжний захід неодноразово продовжували. За рішенням суду від 4 квітня 2024 року, Тандир перебуватиме під вартою до 2 червня 2024 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

У центрі Львова бабуся каталася на іграшковому Lamborghini і отримала штраф

У Львові днями стався курйозний випадок – пенсіонерку оштрафували за їзду на іграшковому Lamborghini. Відео…

1 годину ago

Кому з українців може загрожувати штраф від 34 000 гривень за неоновлення даних про авто

До 16 липня всі військовозобов'язані громадяни України повинні оновити свої дані. Проте подавати інформацію до ТЦК…

1 годину ago

Росія посилює атаки на авіабази України, щоб заблокувати передачу F-16 – Le Monde

Росія посилила військовий тиск на Україну, завдаючи ударів по авіабазах. За словами аналітиків, це пов'язано…

1 годину ago

Відстрочку від мобілізації отримають лише дві категорії студентів, – Міноборони

У Міністерстві оборони України повідомили про надання відстрочок від мобілізації для студентів. ЇЇ отримають лише…

2 години ago

Війська РФ просунулися біля Куп’янська, Сіверська, Торецька і в районі Авдіївки, — ISW

Російські війська нещодавно домоглися незначного просування на південний схід від Куп'янська на тлі бойових дій 6…

2 години ago

Найшвидший апарат NASA зіткнувся із Сонцем на швидкості 600 000 км/год і вижив

У NASA повідомили, що найшвидший космічний апарат у світі успішно пережив 20-те зближення з Сонцем…

2 години ago