«Інвалідний» скандал. Головний прокурор Хмельниччини звільнився, але «по-хитрому»

Вечір 17 жовтня приніс новину з Офісу генпрокурора: Олексій Олійник, головний прокурор Хмельницької області, звільнений зі своєї посади. Цей крок став відповіддю на скандал із масовим оформленням довідок про інвалідність його підлеглими — мова йде про 50 прокурорів, включно з самим Олійником.

Та не все так просто, як здається на перший погляд. Джерела видання «Главком» вказують на хитрощі, закладені у цю кадрову перестановку: рішення звільнити Олійника було, можливо, більше формальним, ніж реальним. Важливий нюанс — його звільнили лише з адміністративної посади, тобто, він продовжує працювати у прокуратурі. «Зазвичай це роблять, щоб тимчасово сховати людину під час скандалу», — коментує джерело. Логічний наступний крок — звільнення з посади прокурора, але цього не сталося.

Ще одна деталь, яка не залишає сумнівів у хитрощах цієї операції: Олійник пішов за власним бажанням, а не «за статтею», що відкриває можливість для його повернення на публічну арену в майбутньому. «Не виключено, що з часом він десь “випливе”», — зауважує джерело.

Нагадаємо, близько 50 прокурорів Хмельницької області на чолі з обласним прокурором Олійником оформили інвалідність, що, ймовірно, стало результатом корупційної схеми за участю керівниці обласної МСЕК Тетяни Крупи, яка нині перебуває під слідством.

Олійник, у свою чергу, відкинув усі звинувачення та заявив, що має реальні проблеми зі здоров’ям. За його словами, ще у 2005 році він отримав травму на робочому місці, вивчаючи матеріали кримінальної справи, а групу інвалідності отримав у 2017 році — задовго до свого призначення. Прокурор також підкреслив, що законодавство не забороняє людям з інвалідністю працювати у прокуратурі. Він також звинуватив журналіста Юрія Бутусова у перекрученні фактів.

Прокурор Олійник додав, що лише 48 працівників з 225 прокурорів області мають інвалідність, і більшість з них отримали групи не в останні роки. «Сказати, що вся прокуратура “складається з інвалідів”, неправильно», — заявив він.

Однак, Юрій Бутусов не залишився в боргу: він знову відповів на слова прокурора. Журналіст наполягає, що Олійник отримав інвалідність другої групи лише 19 липня 2017 року завдяки рішенням Тетяни Крупи. Довідка була видана одразу довічно, а жодних інших доказів про отримані ним травми з 2005 року Олійник не представив.

Крім того, Бутусов розкрив деталі щодо пенсії прокурора: він подав позов у справі № 686/19688/17 і отримав від Пенсійного фонду рішення про нарахування пенсії у розмірі 60% від свого доходу, що складає 20,9 тисяч гривень на місяць. Подібним чином, як повідомляє журналіст, діяла й дружина Олійника Ірина у 2018 році.

Генеральний прокурор України вже підписав наказ про службове розслідування через оприлюднення інформації про оформлення груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури. Як далеко зайдуть ці розслідування — поки відкрите питання.

Романчук Микола

Recent Posts

Майже всю Україну скують морози: чи буде ще тепло

На 19 жовтня синоптики прогнозують похолодання, яке торкнеться майже всієї України. Укргідрометцентр попереджає про заморозки…

9 хв. ago

Тепер картку не поповнити: за будь-яке надходження здеруть податок

Схоже, що прості фінансові операції для українців стають усе складнішими. Після серії обмежень на перекази…

15 хв. ago

Масштабний блекаут на Кубі: мільйони залишилися без електрики

На Кубі знову темрява. Через масштабний блекаут, спричинений виходом з ладу однієї з найбільших електростанцій…

31 хв. ago

У Китаї «міста-примари» з особняками для багатіїв перетворилися на пасовища для корів

Уявіть собі розкішні вілли, побудовані для супербагатих, але натомість наповнені... козами. Це реальність одного з…

35 хв. ago

Домашні хачапурі по-аджарськи: рецепт найсмачнішої грузинської закуски

Грузинська кухня вже давно підкорила смакові рецептори гурманів по всьому світу, а хачапурі по-аджарськи, з…

50 хв. ago

Дрони з ШІ, виготовлення яких коштувало США $1200, українці роблять у 20 разів дешевше, – FT

Україна, яка сьогодні стоїть на передовій боротьби за свободу, вміє не тільки захищатися, а й…

57 хв. ago