В Україні скасують майже 20 тисяч посад: кому загрожує скорочення

В Україні з 1 квітня 2024 року відбудеться скорочення вакантних штатних посад у системі державних органів влади. Планується. що скорочення торкнеться 19,3 тисячі посад. Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів України.

“Вакантні посади за системою оплати праці, що діяла у 2023 році та раніше, мали важливу роль для міністерств. Адже, коли в міністерствах була значна кількість вакансій, а фонд оплати праці рахувався за граничною чисельністю, це створювало передумови його економії та призводило до виплат більшої заробітної плати”, — зазначив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

За його словами, після аналізу стану оплати праці в державних органах було встановлено, що в деяких органах стимулюючі надбавки були необмежених розмірів або окремим працівникам необґрунтовано встановлено надто великі надбавки.

“Тому уряд у 2024 році реалізував реформу оплати праці, запровадивши нову грейдову систему посадових окладів в органах державної влади”, – нагадав він.

Як платитимуть зарплати держслужбовцям у 2024 році

Грейдування передбачає групування посад за певними ознаками для стандартизації оплати праці. Про це писав Фокус у своєму матеріалі “Зарплати як у бізнесі. Що зміниться в оплаті праці держслужбовців з 1 січня”. Згідно з відповідним проєктом закону №8222, який у 2023 році пройшов перше читання, заробітна плата буде розділена на дві частини:

  • сталу — яка складатиметься складатиметься з посадового окладу, надбавки за вислугу років, за ранг держлужбовця, грошової допомоги, що виплачується з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки;
  • варіативну — це премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності та місячної, квартальної премії, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою.

Також у документі вакзано, що посадові оклади визначатимуться на основі класифікації посад, які відповідатимуть Каталогу типових посад державної служби. Каталог враховуватиме щорічне співставлення рівня оплати праці посад у державному апараті з приватним сектором України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Догралися: на ВЛК даватимуть електронні повістки – перевіряйте свій Резерв+

Міністерство оборони планує додати нову функцію до додатку «Резерв +», яка дозволить отримувати електронний напрямок на…

19 хв. ago

Вирішальні 72 години: вчені запропонували переглянути період відключення від життєзабезпечення

Під час ухвалення рішення про припинення життєзабезпечення коматозних пацієнтів із тяжкими травматичними ушкодженнями головного мозку…

27 хв. ago

Європа повертає українських біженців додому: які зміни готують у різних країнах

В Європі деякі країни готові платити українським біженцям за повернення додому. Стало відомо, як ситуація…

39 хв. ago

Бронювання включено: який цікавий розділ вигадали сайти пошуку роботи

На українських сайтах пошуку роботи з'явився цікавий розділ в якому вказується, що працедавець буде надавати…

47 хв. ago

Нетаньягу відреагував на запит про свій арешт

Рішення прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана вимагати ордерів на арешт лідерів Ізраїлю є…

59 хв. ago

Вдарили двічі: у Німеччині з ножем напали на українського підлітка

За словами журналістів, український хлопчик отримав поранення в шию, а також у "верхню частину тіла".…

1 годину ago