Скільки ракет ЗС РФ готують для обстрілу до Дня Незалежності: Коваленко назвав кількість

Скільки Росія накопичила ракет за останній час, і яким може бути наступний масований обстріл українських міст — про це розповів український військовий оглядач Олександр Коваленко, повідомляє Oboz.ua.

На сьогодні російські війська використовують засоби ураження одиничного або комбінованого характеру — причому з обмеженим боєкомплектом — 5-15 ракет, або в межах до 50 ракет різного типу.

8 липня 2024 року російські війська обстріляли Україну 38 засобами ураження. Але надалі подібних ударів більше не спостерігалося, що, на думку Коваленка, вказує на те, що ракети накопичують.

Скільки ракет залишилося у Росії

  • Х-101/555 — на сьогодні у РФ виробляють до двох одиниць готової продукції на добу. Іншими словами, ВПК Росії випустив близько 80 ракет Х-101/555.
  • КРМБ “Калібр” — такі ракети виробляють приблизно по одній на добу і з 8 липня накопичилося близько 40.
  • 9М723 ОТРК “Іскандер” — у РФ щотижня випускають 3-4 ракети такого типу, але їх регулярно застосовують, і тому навряд чи накопичують.
  • 9М727 ОТРК “Іскандер-К” — темпи виробництва схожі з 9М723.
  • Х-47М2 “Кинджал” — одна-дві ракети на тиждень. З 8 липня виробили всього шість ракет такого типу.

До всього іншого, випускається також Х-59/69 — близько двох одиниць на добу, а також інші авіаційні ракети ближнього і середнього радіуса дії. Але для ймовірного комбінованого удару до Дня Незалежності України з 8 липня РФ накопичила близько 130 ракет різного типу, без урахування того, що було раніше.

Складнощі з виробництвом ракет

Аналітик згадує про низку складнощів, з якими доводиться стикатися РФ.

Виробництво російських ракет залежить від контрабандних постачань низки матеріалів, мікросхем, мікрочипів, напівпровідників тощо.

З 2023 року у РФ виробляють по дві ракети Х-101/555 на добу і вийти на більші показники не можуть — так справа йде практично з кожним типом ракет.

Коваленко таке звертає увагу і на зношеність носіїв російських ракет. Стратегічні бомбардувальники Ту-95МС зазвичай комплектуються двома-чотирма ракетами. За десяти Ту-95МС, піднятих у повітря, РФ безумовно не запустить максимальну кількість ракет — по 8 з кожного або 80 загалом.

“Буде пуск у межах від 20 до 40. Хоча в останні рази з деяких бортів запускалося і зовсім по одній ракеті”, — зазначив Коваленко.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

49 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

50 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

52 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

54 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

56 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

57 хв. ago