В Україні стрімко подорожчала земля: ділянки масово скуповують агрохолдинги

В Україні стрімко подорожчали земельні ділянки. Це пов’язано з тим, що юридичні особи з початку 2024 року отримали доступ до ринку землі. Це спричинило стрибок цін, яким незадоволені аграрії.

Нинішнього року у нашій країні стартував другий етап гучної земельної реформи. Тепер на ринок вийшли юридичні особи, а максимальний розмір ділянки, яка може перебувати у власності однієї особи, збільшили у 100 разів. Так, раніше це було 100 га, а тепер уже 10 000 га.

Допуск юросіб на ринок землі вже позначився на ринковій ситуації. Як повідомили у KSE Агроцентр, на початку 2024 року вартість землі збільшилася на 13,3% – до середніх 41,6 тисячі гривень за гектар. Це найбільше підвищення ціни за весь період роботи ринку землі в Україні з липня 2021 року.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер повідомив, що після значного подорожчання у січні вартість не знизилася й у лютому залишилася на колишньому рівні. Це свідчить про те, що на ринку відбулися системні зміни, пов’язані з приходом на нього юридичних осіб. Площа землі, що перебуває в обігу, зросла на 50-60% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За словами аналітика, частина угод купівлі-продажу земельних ділянок, які укладаються юридичними особами, швидко зростає. У січні вони займали близько 10% загальної кількості, а у лютому – вже 15-16%. Це непокоїть дрібних аграріїв. Вони побоюються, що найближчим часом усю землю скуплять великі агрохолдинги.

Процес може активізуватись після завершення бойових дій в країні.

“Великі підприємства, які мають значні фінансові ресурси, зможуть досить швидко зайти на ринок. Водночас малий і середній бізнес перебуватиме у глибокій кризі, для виходу з якої йому можуть знадобитися роки”, – цитує заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука “Апостроф”. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Дослідження довели, що вживання кеш’ю допоможе сповільнити старіння

Якщо ви турбуєтеся про те, щоб ваш організм працював добре в будь-якому віці, то варто підійти…

1 хв. ago

ФОПів надумали серйозно потрусити: будуть підвищувати і додавати податки

В Україні задля подолання проблем наповнення бюджету можуть запровадити військовий збір для ФОПів. Зараз він становить 1,5%.…

12 хв. ago

Погода дасть жару. Синоптики дали прогноз на робочий тиждень в Україні

Весь робочий тиждень в Україні литимуть дощі - як повсюдно, так і місцями, як із…

19 хв. ago

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Починаючи з 18 травня, у військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб оновити дані, але навіть добровільний…

31 хв. ago

В Ірані почали молитися за здоров’я президента, гелікоптер якого зазнав аварії

В Ірані почали молитися за здоров’я президента Ебрагіма Раїсі. Як повідомляє агентство Tabnak, молитви проводяться у мазарі…

40 хв. ago

Росія відкриває новий фронт у війні в Україні, – USA Today

Новий російський наступ забрав кілометри територій поблизу Харкова, але надання нової зброї США та нездатність Росії…

52 хв. ago