Хабар, елітне авто та дорога нерухомість: в Україні спалахнув гучний скандал через суддю

Одіозний суддя Київського апеляційного суду Віктор Глиняний, якого разом з колегами гучно затримали на хабарі в 35 тисяч доларів, повернувся до суддівства. 

Про це пише ТСН.ua.

Суддя, якого звинувачували у хабарництві, знову на роботі

Минулого року 29 листопада Спеціалізована антикорупційна прокуратура та детективи НАБУ взяли на гарячому одразу 4 суддів Київського апеляційного суду: Юрія Сливу, Ігоря Паленика, В’ячеслава Дзюбіна і Віктора Глиняного.

Слідчі з’ясували, що за хабар в $35 тисяч судді мали скасувати арешт майна на два літаки у справі колишнього керівника “Мотор-Січі”, зрадника України  В’ячеслава Богуслаєва.

“Дійсно, що я вам сказав, дійсно, триває досудове розслідування справи, там, де мені повідомлено про підозру”, — заявляв Глиняний. 

Віктор Глиняний

Проте зараз суддя уже повернуся до роботи та сам судить підозрюваних. Виявилось, що Віктора Глиняного після того, як детективи знайшли у нього його частину хабара — понад 8 тисяч доларів, взяли під варту. Та вже за 10 днів суддю відпустили. За нього внесли 5 млн гривень застави, гроші надійшли на рахунок Вищого антикорупційного суду.

Хто сплатив таку суму — невідомо. Водночас офіційна зарплата Глиняного у Київському апеляційному суді не перевищує трьох мільйонів гривень на рік. Ще 234 тисячі гривень він отримує як пенсіонер.

Під час війни суддя купив авто BMW X5 2022 року в найпрестижнішій комплектації

Та витрати у кілька мільйонів гривень для цього представника Феміди — звична справа. Буквально за півтора місяці до арешту, у розпал війни, він придбав собі елітне авто — BMW X5 2022 року в найпрестижнішій комплектації. Коштувала йому автівка понад 80 тисяч доларів — як вказав сам Глиняний в декларації, обійшлася в 3 млн 300 тисяч гривень. До речі, в цій машині слідчі й знайшли хабар.

Електронна декларація судді

12 грудня антикорупційний суд наклав арешт на вилучені під час обшуку в автомобілі BMW Х5 Глиняного $8300 готівки, рекламну брошуру.

Крім дорогої автівки, у родини Глиняного — ціла купа нерухомості. Сам він володіє 72-метровою квартирою у Києві на Позняках та будинком площею 174 кв. м на околиці столиці. Має 4,5 гектару землі на Чернігівщині. Ще 4 земельні ділянки у Чернігівській області оформлені на 84-річну матір судді. Як і дві 40-метрові  квартири у новобудові на Позняках. Щоправда, користується мама Глиняного його квартирою у 72 кв. метри.

З квартирами в Києві і молодший син судді із дружиною, який фігурував як прокурор у справах, що розглядав його ж батько.

Віктор Глиняний на роботі

Чому суддя і далі працює — пояснення експертів

Глиняний за час своєї роботи суддею встиг засвітитися як рекордсмен в Апеляційному суді за кількістю поданих на нього скарг у 2012-2015 роках. Втім жодну з них не вважали підставою для відсторонення судді, на відміну від зафіксованого і показаного на всю країну хабаря.

Після нього Вища рада правосуддя таки відсторонила суддю 15 грудня 2023 року

Те, що сьогодні суддя із офіційною підозрою в хабарі сам виносить судові рішення, обурює не лише пересічних українців, а й експертне середовище.

“Дивіться, ситуація дика очевидно, даруйте на слові. Такого не може бути і зрозуміло, що це означає для довіри до суду. Якщо суддю підозрюють у вчиненні злочину і тут він виходить, іменем України ухвалює рішення в справі”, — каже голова Фундації DJURE Михайло Жернахов.

Втім справа тут, пояснюють експерти, у дещо, м’яко кажучи, дивних нормах закону.

“Якщо ми дивимося на норму 64, вона дозволяє можливість відсторонення судді на 2 і в продовження цього терміну ще на 2 місяці. Тобто загальний строк в межах одного клопотання з одних і тих самих підстав є 4 місяці. Після цього ще раз звертатися, тобто повторно, як ми вже говорили вище, не можна”, — каже юрист ГО “Антикорупційний штаб” Віталій Гусак.

САП не може винести повторно подання, якщо немає інших обставин, а ВРП без подання не може відсторонити суддю.

Експерти наполягають — закон неправильний, бо поза всякою логікою і суддівською етикою кидає тінь на судову систему подібними випадками.

Віктор Глиняний

“І це дійсно проблема, тому що деякі злочини розслідуються довше набагато, ніж чотири місяці. І потім закінчуються ці строки, і немає законної можливості для прокуратури і Вищої ради правосуддя ці строки продовжити.Я думаю, що і закон потрібно змінювати в частині можливості збільшення цього строку. Ну і, звичайно, потрібно очищувати судову владу далі, щоб в суддів не виникало таких думок, що можна вийти, поки щодо тебе є розслідування, кримінальне провадження і розслідування, його продовжувати, заробляти гроші далі в суді, чи з яких мотивів пан Глиняний або інші подібні йому колеги виходять на роботу і далі слухають справу”, — каже голова Фундації DJURE Михайло Жернахов.

Щойно завершиться досудове розслідування, обставини якого САП нам поки що не розголошує, суддю Глиняного знову мають відсторонити.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нестача сну та постійні походи “на каву” – доріжка до тупості: сенсація від вчених

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з ситуацією, коли через переробки, навчання, безсоння…

1 годину ago

Названо три найкрасивіші жінки планети: визначали за формулою Леонардо да Вінчі

Експерти проаналізували обличчя зірок шоубізнесу, щоб виявити риси, які найбільше відповідають золотому перетину. У результаті…

2 години ago

Шукають пів трильйона гривень на війну і працівників ТЦК, яких майже 100 тисяч – нардепка

Народна депутатка Мар’яна Безугла вважає, що озвучена потреба у пів трильйона гривень, яких бракує для…

2 години ago

ФОПам в Україні запропонують купити бронь від мобілізації: які варіанти готують

В Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки…

2 години ago

Зловживання на 12 мільйонів: оголосили підозру колишнім нардепу та заступнику міністра енергетики

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру колишньому народному депутату, колишньому заступнику міністра та…

2 години ago

Мобілізація по-новому: хто отримає право на виїзд за кордон з 1 серпня

На початку кожного місяця на українців, традиційно, чекають різні зміни у тих чи інших сферах…

2 години ago