Скільки українців готові до територіальних поступок заради миру: несподівані результати

Частка українців, які готові до територіальних поступок для завершення війни, поступово зростає. Від травня до грудня цього року їхня кількість зросла на 9%, про що свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).  

«У період з травня 2022 року до травня 2023 року ситуація була відносно стабільною: близько 8-10% респондентів були готовими на територіальні поступки, а абсолютна більшість – 82-87% – стабільно виступали проти жодних поступок. Після травня 2023 року простежується поступове зростання частки тих, хто готовий до територіальних поступок: з 10% у травні до 14% у жовтні і до 19% у грудні», – повідомляє КМІС.

Водночас частка тих, хто виступає проти територіальних поступок, зменшується (з 84% у травні до 80% у жовтні і до 74% у грудні).

Соціологи зазначили, що якщо між травнем і жовтнем 2023 року приріст частки тих, хто готовий до територіальних поступок, був переважно за рахунок Півдня і Сходу, то приріст між жовтнем і груднем – за рахунок Заходу і Центру.

Так, на Заході частки таких респондентів зросла з 9% у жовтні до 20% у грудні, а в Центрі – з 10% до 15%. На Півдні і Сході зміни в частці тих, хто готовий до поступок, менш помітні, але соціологи все одно вказують на негативні тенденції.

КМІС повідомив, що у всіх регіонах виразна більшість респондентів (від, відповідно, 68% і 69% на Півдні і Сході до 76 і 79% на Заході і в Центрі) усе одно виступають проти територіальних поступок Росії.

До слова, більшість українців вважає, що навіть при значному скороченні підтримки від Заходу варто продовжувати бойові дії для тиску на Росію, навіть з урахування ризиків для територій, які зараз контролює Україна.

Ольга Степанова

Recent Posts

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

46 секунд ago

Паста доктора Амосова: як правильно готувати суміш-панацеєю від усіх хвороб

У періоди, коли ми частіше стикаємося з інфекціями та застудами, добре дбати про свій імунітет,…

7 хв. ago

Що загрожує ухилянтам, які звертались до “мільйонерки” та голови МСЕК Хмельниччини

Ухилянтам, які користувались послугами затриманої голови МСЕК Хмельниччини Тетяни Крупи може загрожувати до 5 років ув'язнення. Зараз…

17 хв. ago

Смерть, яка не знає міри: вчені розповіли про зв’язок популярних напоїв із розвитком раку

Вживання алкоголю здавна асоціюється з соціальними зв'язками і розслабленням, і багато хто колись вважав, що…

24 хв. ago

У Житомирі вздовж берега річки Тетерів зафіксовано масовий мор риби

У Житомирі зафіксували масовий мор риби вздовж берега річки Тетерів в районі Корбутівки. За цим…

28 хв. ago

“Великий удар під дих Москві”: нардеп Дунда запропонував ЗСУ зайти в Білорусь

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їм потрібно готуватися до війни, як уже зараз…

51 хв. ago