СБУ викрила український холдинг, який будував у Росії завод для військових кораблів

Співробітники Служби безпеки України викрили ще одного українського підприємця на співпраці з Росією. Зазначений бізнесмен виїхав з України ще до початку повномасштабного вторгнення. Але його холдинг будує судноремонтний завод для російських військових кораблів.

Про це повідомили в СБУ. В Офісі генпрокурора уточнили, що топменеджмент холдингу “залучений одразу до кількох російських урядових програм”, зокрема, будують чотири лінії московського метрополітену та реконструюють “Центр судноремонту “Звездочка”.

ЦС “Звездочка” – велике російське судноремонтне та машинобудівне підприємство у Сєвєродвінську. Перебуває у санкційних списках як України, так і інших країн. Але, за даними СБУ, підприємець планував укласти договір на реконструкцію верфі ЦС для російських підводних човнів у Санкт-Петербурзі.

А загалом його холдинг уклав шість контрактів із росіянами, їхня загальна вартість становить близько 100 млрд рублів.

“Як встановило розслідування, російська філія холдингу регулярно сплачує мільярди рублів до бюджету країни-агресора. Щоб приховати свою протиправну діяльність у Росії, фігуранти діяли через офшорні компанії”, – зазначили в СБУ.

В ОГПУ уточнили, що у 2022-2023 роках, тобто під час дії воєнного стану, російські підприємства українця сплатили до бюджету Росії податків на загальну суму понад 2 млрд рублів.

Окрім самого підприємця, слідчі СБУ викрили двох його спільниць, які допомагали йому вести бізнес у Росії. В офісах та помешканнях фігурантів у Києві провели обшуки, під час яких вилучили комп’ютерну техніку, флешки та документи, що підтверджують незаконну діяльність.

Також правоохоронці виявили у підозрюваних злитки золота й майже 700 тис. доларів, “походження яких встановлюється”.

В СБУ повідомили трьом основним фігурантам про підозру, триває розслідування для встановлення та притягнення всіх винних до відповідальності. Наразі фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

10 хв. ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

12 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

13 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

17 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

18 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

21 хв. ago