СБУ викрила український холдинг, який будував у Росії завод для військових кораблів

Співробітники Служби безпеки України викрили ще одного українського підприємця на співпраці з Росією. Зазначений бізнесмен виїхав з України ще до початку повномасштабного вторгнення. Але його холдинг будує судноремонтний завод для російських військових кораблів.

Про це повідомили в СБУ. В Офісі генпрокурора уточнили, що топменеджмент холдингу “залучений одразу до кількох російських урядових програм”, зокрема, будують чотири лінії московського метрополітену та реконструюють “Центр судноремонту “Звездочка”.

ЦС “Звездочка” – велике російське судноремонтне та машинобудівне підприємство у Сєвєродвінську. Перебуває у санкційних списках як України, так і інших країн. Але, за даними СБУ, підприємець планував укласти договір на реконструкцію верфі ЦС для російських підводних човнів у Санкт-Петербурзі.

А загалом його холдинг уклав шість контрактів із росіянами, їхня загальна вартість становить близько 100 млрд рублів.

“Як встановило розслідування, російська філія холдингу регулярно сплачує мільярди рублів до бюджету країни-агресора. Щоб приховати свою протиправну діяльність у Росії, фігуранти діяли через офшорні компанії”, – зазначили в СБУ.

В ОГПУ уточнили, що у 2022-2023 роках, тобто під час дії воєнного стану, російські підприємства українця сплатили до бюджету Росії податків на загальну суму понад 2 млрд рублів.

Окрім самого підприємця, слідчі СБУ викрили двох його спільниць, які допомагали йому вести бізнес у Росії. В офісах та помешканнях фігурантів у Києві провели обшуки, під час яких вилучили комп’ютерну техніку, флешки та документи, що підтверджують незаконну діяльність.

Також правоохоронці виявили у підозрюваних злитки золота й майже 700 тис. доларів, “походження яких встановлюється”.

В СБУ повідомили трьом основним фігурантам про підозру, триває розслідування для встановлення та притягнення всіх винних до відповідальності. Наразі фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Кіт приніс додому виграшний лотерейний білет: “Вкрав у сусіда” (відео)

Кіт однієї жінки настільки нахабний, що краде речі і приносить їх додому, щоб "заплатити за…

50 секунд ago

Податки в Україні перерахують: скільки доведеться віддавати із зарплати та доходу ФОПа

В Україні "ресурсний" законопроєкт 11416-д 17 вересня ухвалили в першому читанні (попереду друге читання). Документ передбачає, що…

9 хв. ago

В Україні масово відключають перевізників від системи “Шлях” через дії водіїв

Укртрансбезпека повідомила про відключення 16 перевізників від системи "Шлях" через систематичні порушення правил перетину державного…

12 хв. ago

“Чоловіки здорові, як лосі”: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати на фронт

Мобілізаційні резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна…

21 хв. ago

Українцям перерахують податки на старі квартири та будинки: як зміняться суми

В Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної…

24 хв. ago

Поривчастий вітер та дощ: де чекати небезпечної погоди, прогноз до кінця тижня

Вересень радує українців теплою погодою, хоча поступово температура повітря все ж таки знижується. У деяких регіонах…

32 хв. ago