Хейло мав бізнес у Криму, дружину-суддю та мільйони від родички: як корупційний скандал вказав на дивну кадрову політику уряду

Чоловік судді, топ-менеджер з багаторічним досвідом, досвідчений працівник вугільної галузі Олександр Хейло роками очолював державні підприємства. Він працював в “ВК “Краснолиманська”, “Центренерго”, “Укрвугілля”. Але на хабарі в 500 тис. доларів попався тільки після того, як рік пропрацював заступником міністра енергетики. Такі гроші посадовець хотів отримати за те, щоб передати обладнання з державної шахти в Донецькій області до держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну. Зараз Хейло знаходиться під арештом з можливістю вийти під заставу в 25 млн грн.

Міністр енергетики Герман Галущенко минулого року запропонував призначити Хейла на посаду свого заступника, хоча той вже тоді мав сумнівну репутацію. Вже після анексії Хейло став співвласником кримської компанії, його родичка Марія, яка також працювала на держпідприємствах, отримувала кошти від виробника обладнання для шахт та одразу ж передавала їх Хейлу. А його дружина Яна, донецька суддя, місяцями знаходилась в анексованому Криму, незважаючи на свою посаду.

Про те, хто такий Хейло, з ким він пов’язаний і чому його не мали призначати заступником міністра, пише OBOZ.UA.

Яна Хейло, дружина звільненого заступника міністра, близько 20 років працювала суддею (останнє місце роботи – Донецький апеляційний суд) і минулого року пішла у відставку. А зараз вона судиться з ПФУ, щоб підвищити свою пенсію. В 2022-му в середньому в суді дружина звільненого посадовця отримувала 193,5 тис. грн на місяць.

OBOZ.UA отримав висновок Громадської ради доброчесності (орган, який аналізує та перевіряє інформацію для Вищої кваліфікаційної комісії суддів), в якому йдеться про те, що Яна Хейло до 2018-го щонайменше двічі їздила в анексований Крим. Одна з поїздок тривала 64 (!) дні. Тобто впродовж більше двох місяців суддя мала дотримуватись окупаційних законів. Крім того, вона використовувала російський рубль як засіб платежу на території України.

В цьому ж висновку йдеться про те, що Олександр Хейло 5 листопада 2014-го, вже після анексії, став власником 25% кримської ТОВ “Фест Трейд”. “Чоловік судді (Олександр Хейло, – ред.) регулярно розповсюджує в мережі Facebook антиукраїнських контент. Зокрема, наприклад, було опубліковано ролик під назвою “Бойцов Беркута таранит грузовик. Это метод прихода к власти нынешней хунты” та статтю під назвою “Заявление ООН: государства Украина нет и не было никогда”, – йдеться у висновках комісії.

Тоді рада доброчесності окремо не акцентувала увагу на Олександрі, бо була зацікавлена його дружиною. Але саме завдяки їх дослідженню вже в 2018-му стало відомо про відверто антиукраїнські погляди майбутнього топ-посадовця. І незважаючи на те, що він розповсюджував тези про “хунту” та те, що “держави Україна немає і не було”, його все одно призначили на посаду заступника міністра енергетики.

Кримська компанія “Фаст Трейд”, серед засновників якої був Олександр Хейло, знаходиться в Сімферополі. Після анексії компанія не закривала юридичну особу в Україні, однак також зареєструвалась і за російськими законами. І саме в російському реєстрі і зазначено власником 25% компанії Олександра Хейла. Серед його партнерів: Павло Кравченко (50%) та Віталій Фомін (25%). Українською компанією “Фаст Трейд” повністю володіє Павло Кравченко.

Якщо в Україні компанія була зареєстрована ще в 2013-му, то в країні-окупантці “Фест Трейд”, згідно з даними Федеральної податкової служби РФ, зареєстрували тільки в жовтні 2014-го. Саме тоді серед засновників і з’явився Олександр Хейло. Компанія мала займатись діяльністю в сферу бухгалтерського обліку та оптової торгівлю.

Павло Кравченко, основний власник “Фест Трейд”, зареєстрований в Сімферополі. Він також був керівником донецької компанії “Пріма-Груп”. А третій партнер Хейла – Віталій Фомін, в 2019-му працював в державному підприємстві “Держвуглепостач” (заснованик – Міненерго). І “Фест Трейд”, і “Пріма-Груп” ще з 10 компаніями об’єднує один номер телефону, який використали при реєстрації – 09531343**.

Вже цієї інформації було б достатньо для того, щоб не призначати Олександра Хейло на посаду заступника міністра енергетики. Людина, яка поширювала антиукраїнську пропаганду, чия дружина-суддя місяцями проводила в анексованому Криму, і яка відкрила бізнес на окупованій території – точно не взірець доброчесності.

Олександра Хейла також пов’язують з Сергієм Кузярою. Він працював в “Шахті “Краснолиманська”, коли цей бізнесмен входив в перелік її засновників. В інтерв’ю журналістам вже колишній заступник міністра зізнавався, що Кузяра – його кум. При тому цей кум підозрюється у справі про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Він також працював з колишнім регіоналом” Ігорем Гуменюком, старшим сином Віктора Януковича Олександром. Саме тому Кузяру в ЗМІ називали “менеджером сім’ї Януковича”. Хоча сам Кузяра подібні звинувачення спростовував.

OBOZ.UA також вдалось знайти родичку Хейла – Марію. В серпні 2022-го вона влаштовувалась в держпідприємство “Селидіввугілля” на посаду начальник відділу маркетингу, збуту продукції, МТЗ та проведення публічних закупівель. В своїй декларації за 2021-й жінка зазначила, що має автомобіль марки CITROEN та садовий будинок. На той момент Марія працювала в збагачувальній фабриці “Росія” (згодом її перейменували в фабрику “Україна”). Ані збережень, ані банківських рахунків тоді жінка в декларації не показала.

Остання декларація Марії – за 2023-й. Вона працювала заступником генерального директора з комерційних питань “Селидіввугілля”. За рік її дохід від держпідприємства склав 285,1 тис. грн. Це близько 23,7 тис. грн щомісяця. При тому вона задекларувала дохід за рахунок повернення статутного капіталу в “Укр Еко Сіті” в розмірі 1 млн 749 тис. 100 грн і одразу ж ці гроші передала брату начебто у якості повернення позики. Що цікаво, Олександру Хейлу вона віддала всю отриману від “Укр Еко Сіті” суму до останньої гривні.

Однак серед засновників юридичної особи в “Укр Еко Сіті”, судячи з реєстру YouControl, Марії не було. А, статутний капітал цієї компанії становить всього 100 грн. Засновник “Укр Еко Сіті” – Гуань Цінбай, директор з маркетингу Sany Heavy Equipment. Ця китайська компанія постачає обладнання на державні шахти. Хейло отримав гроші 31 травня 2023-го. Тоді він був керівником державного “Укрвугілля”.

Тобто фактично постачальник обладнання для державних шахт передавав кошти родичці звільненого заступника міністра, а вона всю суму до останньої гривні віддавала Хейлу. В 2022-му Марія Хейло передала родичу 2,5 млн грн. Однак декларацію за цей рік вона не подавала, тож не відомо, чи ці гроші вона також отримала від постачальника обладнання в держшахти, або ж від іншої компанії.

В своїй декларації Хейло показав квартиру площею 133,7 квадратів в Києві. Він купив її в кредит в червні 2022-го. OBOZ.UA отримав виписку з реєстру прав на нерухоме майно та з’ясував, що йдеться про квартиру в ЖК “Новопечерська Вежа”.

Це один з найдорожчих житлових кварталів. В цьому ЖК квартира такою площею без ремонту зараз продається приблизно за 200 тис. доларів (8,5 млн грн).

Така ж квартира з ремонтом в “Новопечерській Вежі” продається вже за 420 тис. доларів (17,3 млн грн). В своїй декларації заступник міністра зазначив вартість в 4 млн грн. Це в 2,1 рази менше, ніж ринкова вартість такої квартири без ремонту станом на зараз.

Раніше Хейло працював на керівних посадах ДП “ВК “Краснолиманська”, ПАТ “Енергоінвест Холдинг”, ПАТ “Центренерго”. Також був керівником ДП “Укрвугілля”. Він мав відносно високі зарплати. Наприклад, в “Центренерго” заробляв 93,6 тис. грн на місяць. Однак, якщо звинувачення щодо хабаря буде доведено в суді, найбільшу частину свого заробітку Хейло міг отримувати нелегально.

Відомий журналіст-розслідувач Юрій Ніколов стверджує, що Хейло – креатура самого міністра енергетики Германа Галущенка та його радника Ігоря Миронюка. При тому Миронюка Ніколов пов’язує з Андрієм Деркачем (підозрюється в держзраді). Миронюк був помічником Деркача з 2002-го по 2012 рік. Син Миронюка Артур останніми роками працював у відділі координування проєктів технічної допомоги “Енергоатому”, займався проєктами, пов’язаними з міжнародними донорами України.

Співрозмовники OBOZ.UA, які працюють в енергетичній галузі, кажуть, що Хейло далеко не перший сумнівний заступник міністра енергетики, який відповідає за вугільну галузь. Мовляв, роками в цій сфері діють схеми, а їх учасники завжди зацікавлені в призначенні “правильного” профільного заступника. Однак хто б не лобіював Хейла, без згоди Галущенка та Шмигаля призначити його було б неможливо. 

В Міністерстві енергетики навпаки ж стверджують, що затримання Хейла відбулось начебто за сприянням Галущенка. Хоча правоохоронці в своїй офіційних релізах про такі обставини затримання не зазначали.

В будь-якому випадку те, що Хейло зміг стати заступником міністра незважаючи на своє скандальне минуле, антиукраїнські заяви і бізнес в Криму – вже достатньо для того, щоб відповідальні за це особи понесли покарання. Також є питання і до НАЗК, які мали перевіряти декларації заступника міністра. Чому мільйони гривень “позики” від родички, яка не займається бізнесом, не викликали питань у правоохоронців? Заступники міністра призначають на посади за поданням прем’єра відповідно до пропозиції міністра. В цьому випадку – Галущенка. Тож щонайменше політичну відповідальність має нести саме очільник міністерства.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago