Скільки викривачів корупції отримали винагороду, яку обіцяв Зеленський

В Україні жодна людина, яка викрила корупцію, не отримала обіцяну президентом Володимиром Зеленським винагороду. Таку заяву зробив колишній позаштатний агент Національного антикорупційного бюро Євген Шевченко. Він також не отримав свою нагороду.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню NV. За його словами, у викривачів на руках є відповідні рішення суддів, але свої кошти вони не отримали.

“Жоден викривач наразі так і не отримав свою винагороду, яка була обіцяна президентом Зеленським”, – зазначив Шевченко.

Він, зокрема, розповів про справу проти колишнього міністра екології Миколи Злочевського, за яку мав отримати винагороду у 13 мільйонів гривень. Втім, цих грошей ексагент НАБУ не побачив.

“Ні я не отримав нагороду в розмірі 13 млн грн за справу Злочевського, ні інші викривачі по інших справах, які вже мають на руках рішення суддів, також, на жаль, не отримують цю винагороду”, – наголосив він.

Виплата винагороди за викриття корупціонера

2 жовтня 2023 року стало відомо, що Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції, який мав отримати майже 13,3 млн грн. Це була справа про отримання хабара колишнім першим заступником начальника київської податкової служби. Обвинувачуваний отримав іспитовий строк у три роки, а також зобов’язався співпрацювати зі слідством в іншій кримінальній справі і перерахувати 50 млн грн на підтримку ЗСУ.

Саме ця справа стосується Злочевського. Екснардеп намагався через податківця підкупити керівника САП Назара Холодницького і директора НАБУ Артема Ситника, щоб вони закрили провадження проти нього. 

В угоді з САП йшлося про першу в Україні виплату винагороди викривачу. Його ім’я не вказували, але ЗМІ писали, що йдеться про Євгена Шевченка. Він також підтвердив у Facebook тоді, що має отримати 10% від хабаря. 

Здай корупціонера – отримай 10%

Така акція була оголошена в рамках передвиборчої кампанії Володимира Зеленського у 2019-му. Того ж року він, коли став президентом, підписав закон щодо викривачів корупції.

За інформацію про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 % від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду. Сума водночас може бути не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Через 7-10 днів противник увійде в місто”: експерт розповів, що ЗСУ втратять Торецьк

Російські окупанти активно просуваються у бік Торецька. Проте Сили оборони ще мають можливості утримати місто. Про…

5 хв. ago

Другий за кілька тижнів: фермер знайшов алмаз вагою 6,65 карата (фото)

21 червня Дешрадж Адівасі та його дружина знайшли алмаз вагою 6,65 карата на орендованій землі…

9 хв. ago

У Польщі помер один із керівників Світового конгресу українців

На 68 році життя у Варшаві помер український громадський і політичний діяч Стефан Романів. Про…

13 хв. ago

КНДР відправить свою армію на війну в Україну: що відбувається

Північна Корея обʼєднає свої Збройні сили з російськими окупантами та відправить їх на війну в Україну.…

16 хв. ago

США і Туреччина готують багатомільярдну угоду в сфері оборони

Віце-президент Торгової палати США Близького Сходу, Центральної Азії та Туреччини Дженніфер Міель заявила, що між…

5 години ago

Часів Яр: ЗСУ контратакували та вибили росіян з частини міста

ЗСУ вибили російські війська з мікрорайону «Канал» під час контратаки під Часов Яром, пише видання…

6 години ago