Проєкт “Тексти” поскаржився на погрози політиків США та Ілона Маска: що сталось

Американські політики намагаються обмежити свободу слова в Україні, заявили журналісти. Політики відреагували на дослідження про активність окремих громадян та організацій у США, які поширювали наративи російської пропаганди й не підтримували українців.

Сенатори-республіканці вимагають від урядовців США, щоб вони вплинули на українське незалежне видання Texty.org.ua, яке займається журналістикою даних. Після цього має бути зроблений наступний крок — припинення фінансування України у її протистоянні з РФ. Ще одна погроза — оголошення проєкту терористичною організацією. Про реакцію американських політиків, прихильників Республіканської партії та Дональда Трампа, ідеться у заяві журналістів проєкту, опублікованій 13 червня на сторінці Facebook.

Журналісти пояснили, що 12 червня опублікували аналітику, у якій ішлося про групу американських політиків, причетних до прийняття рішень щодо допомоги Україні. Крім політиків, вони вивчили заяви ЗМІ, експертів, аналітичних центрів. У підсумку з’ясували, що вони пов’язані між собою і, до всього, транслюють меседжі російської пропаганди. Після цього з’явились заяви сенаторів США: вони пропонують відібрати грантові кошти, які виділяють американським урядом на існування проєкту. Зокрема, республіканка Марджорі Тейлор Грін назвала цю роботу “списком ворогів”. Інші республіканці, J.D. Vance та Matt Gaetz, вимагають припинити фінансування. До всього, бізнесмен Ілон Маск пропонує внести проєкт до списку терористичних організацій.

“Ми розглядаємо цю кампанію як тиск на свободу слова та вираження шовінізму щодо громадян України”, — ідеться у дописі.

США та Україна – заява журналістів проєкту про тиск Фото: Скриншот

Зазначимо, у соцмережі X (Twitter) дійсно можна відшукати публікації проти проєкту. Про припинення фінансування українського видання висловився республіканець Jim Banks — він запропонував припинити допомогу Україні. Саме його допис прокоментував Ілон Маск. Аналогічна заява — від Charlie Kirk, засновника праворадикальної організації Turning Point USA, яка підтримує Дональда Трампа.

США та Україна – заява сенатора з Республіканської партії Фото: Скриншот
США та Україна – заява засновника протрампістської організації Фото: Скриншот

На сайті журналістів-розслідувачі кожен охочий може ознайомитись з результатами дослідження під назвою “Американські гойдалки”. Вказується, що дослідили 388 фізичних осіб (політиків, медійників, активістів) та 76 організацій. На інфографіці, яка показує зв’язки між ними, виділяється центральна фігура — Дональда Трамп. Навколо — ще шість угрупувань, дотичних до його діяльності.

США та Україна – інфографіка щодо діяльності прихильників Трампа Фото: Скриншот

На сторінці Трампа у соцмережі Truth Social поки що немає коментарів щодо ситуації навколо “Текстів”.

Ольга Степанова

Recent Posts

The Economist: Сонце до 2040 року стане основним джерелом енергії людства

Аналітики дослідили темпи розвитку сонячної енергетики та дійшли висновку, що вона займе провідне місце серед…

15 хв. ago

У столичному готелі знайдено мертвим аташе посольства США

У київському готелі Hilton було знайдено тіло померлого аташе посольства Сполучених Штатів. Про це повідомляє  NV. Тіло…

18 хв. ago

Чи знизять в Україні призовний вік до 21 року: що говорять у Зеленського

В Україні не планують знижувати мобілізаційний вік до 21 року. За словами радника голови Офісу президента Михайла…

19 хв. ago

Податкова матиме інформацію про стан банківських рахунків українців за кордоном

Державна податкова служба України отримала позитивну оцінку Глобального форуму ОЕСР щодо зрілості системи управління інформаційною…

20 хв. ago

“Через 7-10 днів противник увійде в місто”: експерт розповів, що ЗСУ втратять Торецьк

Російські окупанти активно просуваються у бік Торецька. Проте Сили оборони ще мають можливості утримати місто. Про…

28 хв. ago

Другий за кілька тижнів: фермер знайшов алмаз вагою 6,65 карата (фото)

21 червня Дешрадж Адівасі та його дружина знайшли алмаз вагою 6,65 карата на орендованій землі…

32 хв. ago