Директор НАБУ Кривонос відреагував на скандал з витоком інформації

Директор Національного антикорупційного бюро повідомив про початок досудового розслідування у справі за фактом витоку інформації, а також наказав розпочати два службові розслідування.

Про це написав Семен Кривонос на своїй сторінці у Facebook.

Варто спочатку нагадати, що 10 червня голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін звернувся із закликом проведення службового розслідування за повідомленнями про “злив даних” агентства працівниками. У повідомленні він розкритикував Кривоноса за мовчання щодо скандалу з витоком інформації:

“Йде другий місяць від повідомлення детектива НАБУ про злив матеріалів слідства Голику… При цьому Кривонос досі не розпочав службового розслідування щодо оприлюднених журналістами фактів (і не лише щодо них)”.

Вже 11 червня Кривонос, як відповідь на “…публічну кампанію Віталія Шабуніна та ЦПК щодо обставин витоку інформації”, повідомив, що за фактом витоку інформації розпочато розслідування, наголосивши саме на варіанті досудового розслідування: “Воно дає набагато більше інструментів для отримання доказів причетності тих чи інших посадових осіб до злочину, аніж внутрішнє службове розслідування”.

“І, на відміну від досудового розслідування, за результатами службового, максимум – це дисциплінарна відповідальність. Ба більше, до неї можна притягнути не пізніше ніж через рік з моменту вчинення дисциплінарного проступку”, – коментує він.

Кривонос вказав, що розголошення даних досудового розслідування розглядається як кримінальний злочин: “Вважаю неприпустимим нехтувати законом, щоб просто когось звільнити”.

Директор НАБУ додав, що процесуальне керівництво розслідування здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура: “Управлінню внутрішнього контролю НАБУ виділені всі необхідні ресурси для забезпечення обʼєктивного та всебічного досудового розслідування”.

Окрім досудового він також наказав здійснити два службових розслідування:

  • щодо можливого тиску на викривачів,
  • щодо можливих неправомірних вказівок детективам.

Зауважує, що у разі наявності підстав винні будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Що стосовно кадрових рішень – вони також прийматимуться Кривоносом на основі результатів розслідувань і у чіткій відповідності до визначених законом процедур

Контекст ситуації

Нагадаємо, що 22 травня УП, посилаючись на свої джерела, повідомила про обшуки САП та поліції у представника НАБУ – обшуки проводили в межах розслідування про витік інформації щодо “Великого будівництва”.

Обшуки провели і у фігуранта справи – ексочільника Броварської райадміністрації Георгія Біркадзе. Пізніше в САП підтвердили це.

Вже 24 травня в НАБУ усунули Гізо Углаву від посадових обов’язків, щоб забезпечити обʼєктивне досудове розслідування. Нагадаємо, чиновник на цій посаді з 2015 року.

6 червня Bihus.Info опублікувало розслідування щодо “витоку даних” з НАБУ – інформація вказує на ймовірну причетність керівництва. У вилучених після обшуку у “ідеолога Великого будівництва” Юрія Голика телефонах знайшли внутрішню інформацію щодо роботи відомства, а саме документи та скриншоти листувань нібито зі співробітниками. Bihus не дає остаточних висновків стосовно винуватця, але вказує на ймовірній причетності до листувань Біркадзе, які той заперечує.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

2 години ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

2 години ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

2 години ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

2 години ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

2 години ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

2 години ago