Майже вся Україна буде в епіцентрі потужного землетрусу, – геофізик Шляховий

За останні 14 років на Полтавщині сталося 15 землетрусів. За словами геофізика Володимира Шляхового, причин сейсмічної активності в області може бути кілька.

Як розповів Суспільному Володимир Шляховий, який багато років досліджує сейсмічну активність у Полтавській області, у регіоні з 2010-го року сталося 15 землетрусів. Найбільший з них – 3 лютого 2015-го року поблизу Гадяча (епіцентр на Сумщині). Тоді за школою Ріхтера землетрус оцінили у 4,7-4,8 балів.

У земних надрах є напруження і тиск завжди, і якщо додаткові якісь збурення є і впливи, то може статися і землетрус. Більшість землетрусів на Полтавщині сталися на глибині від 5 до 11 кілометрів. Механізм подій цих землетрусів однотипний. Тобто причина завжди одна і та ж, — йдеться в науковій роботі сейсмографа.

Розлом Перещепине – Карлівка – Зачепилівка

Землетруси переважно відбуваються по лінії Перещепине – Карлівка – Зачепилівка. Більшість із 15 землетрусів сталася саме там, розповів науковець. Учені Полтавської гравіметричної обсерваторії вивчають кілька можливих варіантів, що могли спричинити такі рухи земної кори.

Приблизний розлом на лінії Карлівка — Зачепилівка — Перещепине. Суспільне Полтава

Ймовірність впливу нафто-газового видобутку теж є. Хоча так глибоко свердловини не копають, але виключати це не можна. Також ми звернули увагу, що кількість землетрусів у Афганістані і Ірані збільшилась з початком військових конфліктів на цих землях, – говорить Володимир Шляховий.

Найближчими роками в Україні очікують землетрус у 7-7,5 балів, який має статись в сейсмоактивній зоні Вранча. Така сейсмічна подія становить небезпеку для України, вважає Володимир Шляховий.

Зменшення фінансування досліджень геофізиків

У визначенні точних причин землетрусів має бути зацікавлена, у першу черга, місцева влада, вважає сейсмограф. Оскільки їхня наукова установа без додаткового фінансування не зможе зробити точні висновки.

Зона Вранча. bukinfo

Без нормальних ґрунтовних досліджень зробити висновки вченим складно. У цьому має бути зацікавлена місцева влада. Ми працюємо на ентузіазмі переважно. Раніше у нас дослідження проводила група у 12 людей у мене були, а тепер одна чи дві людини, — говорить Володимир Шляховий.

Такі дослідження не коштуватимуть надто дорого, необхідна апаратура вже є, потрібні тільки фахівці, пояснює науковець.

Довідково:

Полтавська гравіметрична обсерваторія — єдина наукова установа в області. Працює з 1927 року. Проводить астрономічні і земноприпливні дослідження. Із 1997 року проводить експериментальні роботи з прогнозу землетрусів у регіоні Полтави.

Ольга Степанова

Recent Posts

Масований ракетний обстріл: Ізраїль під ударом з Лівану

У п'ятницю, 20 вересня, північні райони Ізраїлю опинилися під масованим ракетним обстрілом з території Лівану.…

42 секунди ago

Дорожній фонд повертається? Уряд запланував десятки мільярдів на ремонт доріг

В Уряді та Верховній Раді тривають активні обговорення проєкту бюджету на 2025 рік. Проєкт головного фінансового документа…

6 хв. ago

Поїдуть на фронт: військові у відпустці піймали “на гарячому” підпалювачів авто (фото)

Українські захисники "на гарячому" піймали двох підпалювачів авто. Щоби це стало можливим, вони у відпустці…

15 хв. ago

У Китаї за ґрати відправили топчиновницю, яка завела на роботі 58 коханців

Китайська топчиновниця Чжун Ян опинилася за ґратами за корупцію. Але ця новина не була б…

24 хв. ago

Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий, виступаючи на Саміті перших леді та джентльменів, зробив важливу…

32 хв. ago

За ціною від 10 до 20 тисяч доларів: опубліковано рейтинг найбільш надійних авто з пробігом

Аналітики американського агентства Consumer Reports склали рейтинг найнадійніших уживаних автомобілів. Серед найдоступніших моделей, представлених на…

41 хв. ago