У Раді розповіли, у скільки обійдеться Україні мобілізація 500 тисяч осіб

Мобілізація від 400 до 500 тисяч військовозобов’язаних, а також додаткові потреби в закупівлі та модернізації військової техніки можуть обійтися Україні сумою близько 700 млрд гривень. Про це заявила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа в подкасті Центру економічної стратегії (ЦЕС).

За її оцінкою, тільки на навчання, виплати та одяг мобілізованим необхідно виділити 322 млрд грн, а ще 400 – на закупівлю і модернізацію військової техніки.

Це становить 22,5% всіх витрат держбюджету або 41% витрат на оборону.

“Кошти міжнародних партнерів на потреби армії витрачати не можна. Тому мова йде тільки про внутрішні ресурси”, – сказала Підласа.

За її словами, щоб знайти гроші, обговорюються різні варіанти – від повернення прогресивної ставки ПДФО (тобто збільшення прибуткового податку в залежності від величини доходу) і податку на розкіш до додаткового вилучення ресурсів з місцевих бюджетів. 

Вона додала, що збільшити власні надходження на 40% за кілька місяців є важким завданням, у зв’язку з чим “ці розмови, де взяти додаткові гроші в бюджет, якраз і є наслідком цієї потреби”.

Мобілізація в Україні – деталі

В Україні йдеться про мобілізацію ще 500 тисяч осіб. Про таку кількість згадували військові на ставці головнокомандувача, стверджував президент. У січні Володимир Зеленський сказав, що не побачив поки достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати, що півмільйона потрібно мобілізувати.

У разі прийняття нової версії законопроекту про мобілізацію, українці матимуть 60 днів, щоб внести свої дані в електронний кабінет. Про це повідомив начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Іларіон Павлюк.

Новий урядовий законопроект про мобілізацію в Україні має ваду – там немає норми про ротацію наших воїнів. Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич сказав, що “на законодавчому рівні повинна бути обов’язково хоч якась норма про ротацію, про її термін”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, скільки повісток відправили “Укрпошті”

Міністерство оборони за допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало ще 70 тисяч повісток, які "Укрпошта" відправить військовозобов'язаним. Перші 6…

42 секунди ago

Схоже на казку: експерти назвали італійське місто, яке варто відвідати в жовтні

Якщо вам не пощастило отримати відпустку влітку, це не означає, що відпустка у жовтні не…

9 хв. ago

Зарплати українців зменшаться: вирахують в жовтні заднім числом

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що законопроєкт, який передбачає підвищення податків та військового збору, набуде…

15 хв. ago

Замість 900 гривень — 15 000 $: у Києві евакуатор “вдало” доставив автівку порушника, авто майже вщент

У Києві чоловіка оштрафували за паркування та евакуювали авто, але під час розвантаження, машину пошкодили, і збитки…

25 хв. ago

Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а…

32 хв. ago

Чому в машині неприємно пахне та як це виправити: поради від експертів

Часто автомобілі можуть ламатися, однак інколи машина може видавати неприємний запах, який незрозуміло, звідки виникає. Експерти організації…

49 хв. ago