У Раді розповіли, у скільки обійдеться Україні мобілізація 500 тисяч осіб

Мобілізація від 400 до 500 тисяч військовозобов’язаних, а також додаткові потреби в закупівлі та модернізації військової техніки можуть обійтися Україні сумою близько 700 млрд гривень. Про це заявила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа в подкасті Центру економічної стратегії (ЦЕС).

За її оцінкою, тільки на навчання, виплати та одяг мобілізованим необхідно виділити 322 млрд грн, а ще 400 – на закупівлю і модернізацію військової техніки.

Це становить 22,5% всіх витрат держбюджету або 41% витрат на оборону.

“Кошти міжнародних партнерів на потреби армії витрачати не можна. Тому мова йде тільки про внутрішні ресурси”, – сказала Підласа.

За її словами, щоб знайти гроші, обговорюються різні варіанти – від повернення прогресивної ставки ПДФО (тобто збільшення прибуткового податку в залежності від величини доходу) і податку на розкіш до додаткового вилучення ресурсів з місцевих бюджетів. 

Вона додала, що збільшити власні надходження на 40% за кілька місяців є важким завданням, у зв’язку з чим “ці розмови, де взяти додаткові гроші в бюджет, якраз і є наслідком цієї потреби”.

Мобілізація в Україні – деталі

В Україні йдеться про мобілізацію ще 500 тисяч осіб. Про таку кількість згадували військові на ставці головнокомандувача, стверджував президент. У січні Володимир Зеленський сказав, що не побачив поки достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати, що півмільйона потрібно мобілізувати.

У разі прийняття нової версії законопроекту про мобілізацію, українці матимуть 60 днів, щоб внести свої дані в електронний кабінет. Про це повідомив начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Іларіон Павлюк.

Новий урядовий законопроект про мобілізацію в Україні має ваду – там немає норми про ротацію наших воїнів. Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич сказав, що “на законодавчому рівні повинна бути обов’язково хоч якась норма про ротацію, про її термін”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Світла не буде по 12 годин: а всі, хто живе вище 9-го поверху ще й замерзнуть

Високі поверхи буде складно опалювати через відключення електрики, — заявив голова ради Української асоціації поновлюваної енергетики…

8 хв. ago

У США стався вибух на оборонному заводі: там виготовляли снаряди для України

У Камдені (штат Арканзас, США) стався вибух на оборонному заводі. Через це двоє людей отримали…

13 хв. ago

До 97 грн за кубометр: в Одеській області підвищили тариф на воду, — ЗМІ (документ)

Новий тариф на воду в сумі майже 97 гривень за кубометр встановив виконавчий комітет Подільської…

16 хв. ago

Як не погладшати під час відпустки: 7 ефективних порад від дієтологів

Набір ваги під час відпустки не є неминучим. Досить дотримуватися простих рекомендацій, щоб контролювати споживання…

31 хв. ago

Безугла пояснила, чому почала “війну з генералітетом” та що не так із Сирським

Народна депутатка Мар’яна Безугла готує звернення на чинного очільника Збройних сил України Олександра Сирського та колишнього головнокомандувача…

34 хв. ago

Щоб не залишитись без машини чи квартири: як дізнатися, чи є у вас прихований штраф від ТЦК

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. За цей час хтось…

36 хв. ago