Такої посухи в Україні не було 100 років: синоптик пояснив, чи виросте хліб на “цементі”

За даними агрометеорологів, запаси вологи у верхньому шарі ґрунту напередодні сівби озимих культур є найнижчими за увесь період спостережень на Черкащині. За останні 70-100 років експерти навіть не пам’ятають такої жорсткої посухи, щоб 4-5 місяців у регіоні не було дощів, через що ґрунт став сцементованим.

Про це в коментарі сайту “Телеграф” розповів директор Черкаського облгідрометцентру Віталій Постригань.

Говорячи про цьогорічний “неврожай” картоплі і побоювання залишитися без хліба наступного року, синоптик закликав не квапитися з апокаліптичними оцінками і навів простий приклад:

— Не можу сказати, що ми залишилися без картоплі. Бо там, де є товарне виробництво картоплі, буряків, моркви та цибулі на Черкащині в більшості випадків, якщо не скрізь, овочі вирощують на поливних площах. Окрім того, фермери використовують зовсім інші сорти культур, аніж ми вирощуємо вдома. А от якщо ми говоримо про присадибні ділянки, то звісно, на них вплинули і дефіцит вологи в період цвітіння картоплі, і в період формування зав’язі тощо.

Тому, за його словами, казати про урожаї зерна 2025 року поки зарано, адже ми якраз перебуваємо у періоді сівби, і все залежатиме від того, які будуть погодні умови восени. Адже агрометеорологи знають, скільки потрібно градусів від посіву до сходів і від сходів до кущіння.

— Але якщо ми дивимося на карту України, то по лінії на захід від Київської та Черкаської областей ситуація зі зволоженням і температурним фоном зовсім інша. І якщо в Центральній Україні синоптики спостерігають практично літній температурний фон, то на Західній Україні люди вже ходять в осінньому одязі, в куртках, тому що там денні максимуми в районі 10-12 градусів. Тобто ситуація відрізняється навіть по території України у сусідніх областях, — підсумував Віталій Постригань.

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація сама прийде у дім: у ТЦК закінчилося терпіння – кого першим чекає “привіт”

Військовозобов'язані, які не оновили дані військового обліку або не мають необхідних документів, можуть мати серйозні…

2 хв. ago

Нафарбований Арестович заявив, що після Вугледару росіяни вийдуть до Дніпра за 2-3 місяці

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович, який втік за кордон, зробив чергову резонансну заяву щодо ситуації…

11 хв. ago

Прошуто може зникнути: Італію охопила свиняча чума

В Італії з січня 2022 року, коли почалася епідемія чуми серед свиней, знищено майже 120 000…

11 хв. ago

Українець влаштував стрілянину на ринку у Варшаві: є постраждалий

У Польщі правоохоронці затримали українця, який влаштував стрілянину на базарі у Варшаві. Також було затримано…

19 хв. ago

Патріарха Кирила чекають у начальства: повідомляється про тяжку хворобу глави РПЦ

У патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимир Гундяєв – справжне ім’я) виявили смертельно небезпечну хворобу. Про…

30 хв. ago

Мобілізація добровольців без участі ТЦК: юрист вказав на один важливий момент

Військові частини зможуть мобілізувати добровольців без участі Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), однак не кожна…

38 хв. ago