Корейський чи в’єтнамський варіант: Портников спрогнозував сценарії припинення вогню в Україні

Україна і Росія можуть досягнути припинення війни за допомогою перемовин на території третьої країни із залученням представників ООН.

Про це заявив журналіст Віталій Портников в ефірі на телеканалі Прямий зі Світланою Орловською.

Він зазначив, що сторони можуть не контактувати безпосередньо, а взяти на себе зобов’язання в рамках угод перед ООН і урядом тієї країни, де проводитимуть переговори.

“Якщо відбудеться виснаження сторін – сторони можуть піти на припинення вогню через посередників. Це можуть бути ОАЕ, або Туреччина, або Саудівська Аравія, Катар або Китай. Відбудуться перемовини міністра оборони України з представниками уряду цієї країни і ООН, а також міністра оборони Росії з представниками уряду цієї країни і ООН, будуть підписані дві окремі угоди про припинення вогню”, – вказав він.

Журналіст також спрогнозував, як події можуть розвиватися після підписання угод про припинення вогню, за його словами, тут безпека України залежить від Заходу і посилення її військових спроможностей.

“Ці угоди не будуть мати на увазі, що Україна чи Росія виводять війська. Ніяких гарантій безпеки Україна від Росії не отримає, а Росія не отримає від України визнання територіальних надбань. Просто на якийсь час припиниться вогонь. Далі все залежить від Заходу. Якщо Захід зможе ухвалити програму безпеки для України або шляхом її вступу до НАТО, або наданням гарантій безпеки, або шляхом розміщення західних миротворців і створення військових баз на території України, – в цій ситуації війна законсервується. Або Захід не піде цим шляхом і через 2 роки війна розпочнеться з новою силою, адже сторони не будуть відчувати себе задоволеними. Почнеться нова кривава війна в нових умовах. Тобто або корейський варіант з роз’єднанням сторін на довгі десятиріччя, або в’єтнамський варіант з початком нової фази війни через 2-3 роки після мирних угод”, – пояснив Віталій Портников.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

15 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

24 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

31 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

36 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

42 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

53 хв. ago