Начштабу Азова Кротевич відповів на ідеї Зеленського про мир з РФ без повернення територій

Начальник штабу полку “Азов” Богдан Кротевич, відомий своєю критичною позицією щодо військових стратегій, прокоментував ідеї про можливий мир без повернення всіх українських територій. Кротевич підкреслив, що “мир можливий лише через перемогу”. І запропонував альтернативний план, який включає створення дивізій з бойовими комбригадами, зокрема, Азову.

Азовець Богдан Кротевич написав в X. При цьому Кротевич підкреслив, що висловився стримано.

“Ніякого миру без перемоги. Перемога одна – жодного російського солдата на території України. Нащадкам ми цю війну не лишимо, і ви теж не лишите, бо якщо спробуєте, буде погано. І вам, і ним. Якщо це “пробивон”, навіть не думайте”, – йдеться у повідомленні. 

Кротевич також додав і план перемоги, який вважає доцільним. Йдеться про скорочення ОТУ та генералітету натомість створення дивізій для звільнення українських територій.

“Краще б комбригів на ставку кликали, Азову західну зброю дали. Створили би дивізії, поставили б туди бойових комбрігів, як Редіс. Розпустили би ОТУ та генералів поменше у військах – от вам план миру шляхом перемоги”, – написав він.

Перемога без повернення територій: що казав Зеленський

Ці заяви у соцмережах Кротевича можуть бути відповіддю на інтерв’ю президента Володимира Зеленського американській колумністці The Philadelphia Inquirer Труді Рубін, де він натякнув, що мир може бути досягнутий без повернення всіх територій. Зокрема, на запитання американської журналістки, що означає для України “реальна перемога” і чи включає вона повернення всіх територій, Зеленський відповів, що потрібно “не допустити руйнування України. А також забезпечити неможливість повторення агресії, що, за словами Зеленського, вимагатиме прийняття України до ЄС та НАТО.

Президент також підкреслив, що західні партнери бачать перемогу у збереженні України, але не прагнуть до розпаду Росії чи зміни режиму Путіна, що може привести до гірших наслідків. За його словами, Україні потрібна “сатисфакція” та справедливість, щоб залишитися об’єднаною нацією після війни. 

При цьому Зеленський не акцентував на головній умові справедливої перемоги, яка завжди згадувалася раніше. Йдеться про повернення всіх українських територій за кордонами 1991 року.

Також днями аналогічну думку про те, що Україна не буде вважатися такою, що програла, навіть якщо втратить частину територій, висловлював політолог Володимир Фесенко в інтерв’ю Наталі Мосейчук.

Він зазначив, що головне – зберегти державу і націю та привести країну до ЄС і НАТО. Але противники Зеленського намагаються загнати його в пастку, де будь-яке рішення буде виглядати програшним.

“Наш головний інтерес – не просто повернути території, ми повинні зберегти державу, націю. А території ми можемо і трохи пізніше повернути. Зберегти державу та націю – і бажано в більших масштабах, оце головне. І друге: привести країну до Європейського союзу ,а потім – і в НАТО. У цьому, скажімо так, формула нашої перемоги”, – сказав політолог.

Заяви Кротевича, в свою чергу, відображають настрої серед військових, які не готові до жодних компромісів з Росією та наполягають на повному вигнанні російських військ з усієї території України.

Заява Кротевича проти генерала Содоля

Нещодавно Богдан Кротевич звинуватив генерала Юрія Содоля у тому, що жоден російський генерал не знищив стільки українських військовий, як він. Після таких серйозних обвинувачень і скарги до ДБР від 24 червня, Содоля звільнили з посади керуючого Об’єднаних сил ЗСУ. Кротевич також запевняє, що Содоль не керував обороною Маріуполя і не провів у місті жодної години, але здобув звання Героя України. 

За словами азовця, генерал не забезпечував його бригаду боєприпасами й не зводив оборонні споруди в місті перед наступом Росії. Після того, як один із командирів бригад, що захищали Маріуполь, попросив Содоля дати вказівки щодо подальших дій через оточення Росією міста, той зі словами “Ми облажалися” кинув слухавку. Кротевич нібито сам був свідком цієї сцени. Також у скарзі йдеться, як під час свого командування Содоль наказав “Азову” наступати без артилерійської підтримки. 

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало перевірку дій генерал-лейтенанта Юрія Содоля під час його командування обороною Харківського напрямку на підставі звернення Кротевича. Його звернення було приєднано до матеріалів справи про прорив російських військ на Харківщині.

Ольга Степанова

Recent Posts

Взимку частина українців може лишитися взагалі без опалення: експерт назвав причину

Українцям варто готуватися до важкої зими. Адже багатоповерхівки буде важко забезпечити опаленням. Без подачі тепла ризикують…

5 хв. ago

До аномальної спеки додалась магнітна буря: яка її сила та скільки триватиме

У середу та четвер, 3-4 липня, очікується магнітна буря класу G1-G2. Її спричинив викид корональної маси (СМЕ),…

17 хв. ago

Росіяни та білоруси потрапили у страшну ДТП у Туреччині: багато поранених (фото)

Автобус із російськими та білоруськими туристами потрапив у ДТП у турецькій провінції Анталія. Про це пише турецьке…

22 хв. ago

Життя після обвалу. Чому економіка України не зростає, як це відбувалося скрізь в роки війни

Економіст Олексій Кущ аналізує останній аналіз стану української економіки від МВФ. Виходить, що країна розвивається…

31 хв. ago

Європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу

Ще одна європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу. Українці втратили право на безплатний…

35 хв. ago

Бджола вжалила чоловіка просто в око: що з ним сталося (фото)

В одному з небагатьох у світі випадків, задокументованих з медичної точки зору, чоловіка з Філадельфії…

40 хв. ago