Хотіли захопити Раду: у Києві “активісти” готували масові заворушення

Службі безпеки України вдалося затримати провокаторів, які готували різноманітні заворушення в Києві. Відбутися це мало після Дня Конституції. Про це йдеться в повідомленні СБУ від 1 липня.

За інформацією слідства, група громадських “активістів” планувала провести низку провокацій у столиці минулої неділі. Очолював угруповання співзасновник громадської організації, яка відома своїми антиукраїнськими акціями і займалася цим із 2015 року.

“Під виглядом проведення так званого “віче” зловмисники планували оголосити про “усунення від влади” чинного військово-політичного керівництва України. Потім вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу”, — йдеться в повідомленні.

Спочатку організатори хотіли подати захід як мирне зібрання в центрі міста і розкривати більшості учасників справжню мету зборів не планувалося.

Саму інформацію про можливі заворушення мали поширювати за допомогою вітчизняних та іноземних інформаційних ресурсів. Як стверджує СБУ, у планах було розхитати ситуацію всередині країни, що зіграло б на користь Росії.

“Щоб реалізувати злочинний задум, головний організатор залучив кількох спільників — представників громадських організацій із Києва, Дніпра та інших регіонів. Для конспірації вони комунікували між собою в різних месенджерах, а якщо зустрічалися, то невеликими групами по три особи”, — ідеться в повідомленні.

СБУ вдалося своєчасно дізнатися про плани фігурантів і задокументувати їхню підривну діяльність. Усіх підозрюваних затримали, а в їхніх будинках провели обшуки, під час яких вдалося знайти;

  • зброя та боєприпаси;
  • мобільні телефони;
  • комп’ютерну техніку;
  • чорнові записи з доказами злочинних дій.

Слідчі Служби безпеки України вже повідомили затриманим про підозру за частинами 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України — дії та заклики до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

“Затриманим обрано запобіжний захід — тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 10 років в’язниці з конфіскацією майна”, — підсумували в СБУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Взимку частина українців може лишитися взагалі без опалення: експерт назвав причину

Українцям варто готуватися до важкої зими. Адже багатоповерхівки буде важко забезпечити опаленням. Без подачі тепла ризикують…

28 секунд ago

До аномальної спеки додалась магнітна буря: яка її сила та скільки триватиме

У середу та четвер, 3-4 липня, очікується магнітна буря класу G1-G2. Її спричинив викид корональної маси (СМЕ),…

12 хв. ago

Росіяни та білоруси потрапили у страшну ДТП у Туреччині: багато поранених (фото)

Автобус із російськими та білоруськими туристами потрапив у ДТП у турецькій провінції Анталія. Про це пише турецьке…

18 хв. ago

Життя після обвалу. Чому економіка України не зростає, як це відбувалося скрізь в роки війни

Економіст Олексій Кущ аналізує останній аналіз стану української економіки від МВФ. Виходить, що країна розвивається…

26 хв. ago

Європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу

Ще одна європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу. Українці втратили право на безплатний…

31 хв. ago

Бджола вжалила чоловіка просто в око: що з ним сталося (фото)

В одному з небагатьох у світі випадків, задокументованих з медичної точки зору, чоловіка з Філадельфії…

36 хв. ago