Кулінарні враження – далеко не останній чинник, який враховують туристи, коли обирають місце для проведення відпустки. І останніми роками гастрономічний туризм в Європі стрімко зростає – люди мандрують в межах своєї батьківщини і їдуть за кордон, щоби скуштувати щось цікаве.
У той час як Франція манить своїми багетами, круасанами та супами, а Італія – піцою та пастою, одне місто, яке експерти називають найсмачнішим у Європі, залишається незвіданою територією. Як пише видання Daily Mail, цим містом є Іракліон на грецькому острові Крит. Тут подають справді автентичні страви, а ресторани не так сильно забиті відвідувачами,
Дослідження, за результатами якого Іракліон здобув титул кулінарної столиці Європи, включало 5000 ресторанів у 125 європейських містах. Автори роботи проаналізували відгуки про ці заклади в Google і звертали увагу на ті, де в яких відвідувачі оцінювали їжу як “автентичну”. Ці дані поєднали з даними про туристичний потік, щоби виявити приховані популярні місця з традиційною, непідвладною кухнею часу.
Іракліон відомий у всьому світі своєю традиційною та смачною кухнею і у 2023 році став містом гастрономії ЮНЕСКО. Переможниця конкурсу “Мастершеф” із Великої Британії Ірині Цорцоглу поділилася своїми найкращими порадами про те, як скуштувати справжню грецьку кухню в Іракліоні. Зокрема вона порадила замовити бугацу – сирний пиріг з цукром та корицею. І неодмінно скуштувати місцеві рибні страви. Також обов’язковими стравами етнічна гречанка назвала дакос (ячмінні сухарі з помідорами та сиром фета) та фаву (пюре з колотих жовтих бобів, з оливковою олією).
До п’ятірки автентичних кулінарних столиць, окрім Іракліона увійшли також:
- Салоніки, Греція;
- Віла-Нова-ді-Гайя, Португалія;
- Каламата, Греція;
- Пула, Хорватія.
Ірині Цорцоглу також дала кілька порад, як відрізнити ресторан автентичної кухні від адаптованого під туристів. У меню, окрім найвідоміших страв (для Греції це грецький салат, мусака, сувлаки тощо) має бути якомога більше інших страв. Загальні описи і стокові фотографії у меню також видають туристичне місце з адаптованою кухнею.

