Categories: Туризм

Бюджетний відпочинок на морі: куди поїхати у 2024 році не за всі гроші світу

Літо набирає обертів, а ви ще не визначилися, де провести відпустку? Відкрийте для себе нові чарівні куточки.

Маленька гірська держава — справжня загадка для мандрівників. Температура води з червня по серпень тут коливається у межах 25°C. Попри те, що це мусульманський регіон, обмежень в одязі немає.

  • Ксаміл

Розташовується неподалік грецького острова Корфу. Курорт славиться пляжними барами, рибними ресторанами та ринками з морепродуктами. Тут обов’язково відвідайте національний парк Бутринті. До його складу входить велика солена лагуна, де вирощують мідії. У заповіднику живуть тюлені, дельфіни, черепахи, ящірки, чаплі тощо.

Щоб більше дослідити історію околиць, рекомендуємо оглянути руїни знищеного міста Бутротум. Тут особливу увагу радимо приділити греко-римським стінам, Левовим воротам, театру з мармуровими скульптурами, а також великій базиліці та венеціанському замку.

  • Саранда

Славиться своїми піщаними пляжами. Саме тут знаходиться диво природи “Блакитне око”. Карстове джерело має незвичайне забарвлення. Всередині озера вода темно-синя, а по краях — світло-блакитна. Найбільше водойма вабить досвідчених дайверів. Адже занурившись, можна помилуватися неймовірними таємничими печерами.

Для тих, хто не полюбляє підкорювати глибини, радимо дослідити залишки фортеці Лекурсі. Неподалік від твердині лежать руїни старого монастиря та давньогрецького храму. Їх також не варто оминати. 

  • Кепаро

У нижній частині селища розкинулися готелі, кемпінги та ресторани. Якщо пройти трішки далі, можна помилуватися цитрусовими та оливковими садами. У верхньому містечку рекомендуємо відвідати місцеві архітектурні пам’ятки. Сходіть до церкви Святого Димитрія, яка тут стоїть ще з XVIII століття. Також огляньте стародавні споруди часів Османської імперії.

Окрім звичних готелів на курортах Албанії можна орендувати гестхауси — невеликі сімейні апартаменти або кімнати в будинку місцевих жителів. А ще можна обрати кемпінг на спеціально облаштованій території. Одна ніч на узбережжі обійдеться близько €10.

Країна чудово підійде для тих, хто хоче втекти від великого натовпу туристів. До речі, українцям для подорожі віза не потрібна, лише закордонний паспорт.

Край невимовно красивих гір та бірюзового моря. Райський куточок вразить не лише середньовічною архітектурою, а і гостинністю тутешніх жителів. Сезон тут розпочинається у травні і закінчується у вересні. Але майте на увазі, холодна весна в регіоні відтермінує його початок аж на середину червня.

  • Бечичі

Місто знаходиться у зоні середземноморського клімату. Середня температура повітря коливається у межах 27°C. Колись, у 1935 році, місцевий пляж завоював гран-прі в Парижі. Його визнали наймальовничішим у всій Європі. 

Досліджувати місцевість радимо розпочинати з церкви Святого Томи. Вона височіє над самим узбережжям. А з селища Челобрдо відкривається чудовий краєвид на острів блаженного Стефана.

  • Тиват

Курорт розкинувся біля затоки Адріатичного моря. У портовому містечку вдало поєднується сучасна та стародавня архітектура.

Найкращий пляж у країні — “Plavi Horizonti”. Тут гостям пропонують кабінки для переодягання, душ із прісною водою та пообідати в кафе неподалік. Найулюбленіша розвага туристів — прогулянки на водних лижах.

Ми наполегливо радимо відвідати гордість міста — ботанічний сад. У ньому зростають різні екзотичні рослини з усіх куточків світу.

  • Будва

Населений пункт оточений кріпосною стіною та славиться своїми старовинними замками. Куточок чудово підійде і для тих, хто шукає активного дозвілля, і для поціновувачів спокійного відпочинку. 

Обожнюєте нічні вечірки — сходіть до клубу “Top Hill”. Полюбляєте тишу — вам підійде пляж Річардова глава. Цікаво те, що вхід до нього знаходиться у Цитаделі. Хочете відчути місцевий колорит? Прямуйте до ринку “Zelena Pijaca”.

До речі, відстань від міжнародного аеропорту до локації становить 20 кілометрів. Повечеряти у супроводі живої музики можна в ресторані “Jadran”. А ще обов’язково послухайте виступи поетів. Вони постійно відбуваються на головній площі.

Багатство природних пам’яток у країні вражає: водоспади та озера, скелі й печери, лавандові поля і соснові ліси. Тут реально поєднати морський курорт із культурним відпочинком.

  • Пула

Найбільше місто-порт півострова Істрія. Тут обовʼязково треба зʼїздити до амфітеатру. Його побудували ще в I столітті нашої ери. Але попри вік, споруда гарно виглядає. На арені часто проводять тематичні заходи та концерти, тому туристів тут чимало. Та і місцевих вистачає.

Майте на увазі, у Пулі більшість узбереж розміщуються на скелях або спеціально обладнаних бетонних платформах.

  • Дубровник

Один із найбільш відвідуваних курортів Середземномор’я. Музей просто неба налічує безліч пам’яток світового масштабу. Серед них: фортеця Святого Іоанна, Великий фонтан Онофріо, палац Спонца.

Якщо шукаєте місцевість з пальми — прямуйте до Lapad. Курортну зону також прикрашають сосни та оливкові дерева. Ці рослини чудово рятують від пекучого сонця. Тут можна взяти напрокат човен, водний велосипед або ж невелику яхту та дослідити узбережжя. 

Щоб подивитися на справжні волейбольні битви та змагання з мініфутболу, йдіть на Banje. А тим, хто хоче підкорити високі хвилі, варто відвідати Danče.

Цікавий факт: у місті знімали серіал “Гра престолів”.

  • Спліт

Розташовується на півострові Мар’ян біля підніжжя Мосорскіх гір. Усі його узбережжя — справжній рай для туристів. Тут знаходяться безліч мальовничих лагун та зростають хвойні ліси, що ростуть майже біля самої води. 

У місті варто відвідати палац Діоклетіана, Собор Святого Дує, Золоті ворота та статую Гргура Нінського. А ще Спліт — це чудове місце для поціновувачів парусного спорту.  

Приготуйтеся до незабутніх пригод! Час творити літні спогади та відправлятися у довгоочікувану відпустку!

Ольга Степанова

Recent Posts

“Вирішуємо наше майбутнє”: Джилл Байден прокоментувала дебати чоловіка

Каденція Джо Байдена добігає кінця. Восени 2024 року стане відомо, чи оберуть його на другий…

51 секунда ago

Після введення шестиденного робочого тижня у Греції розпочалися протести

У Греції набули чинності законодавчі зміни, які формально запроваджують шестиденний робочий тиждень. Вони вже викликали…

6 хв. ago

В Німеччині чоловік на вулиці знайшов приголомшливу суму грошей: що він з ними зробив

У Німеччині чоловік знайшов на вулиці практично 16,5 тисяч євро. Громадянин звернувся до поліції та повернув їх власнику.…

12 хв. ago

Щоб перемогти у війні, Україна має мобілізувати 500 тисяч осіб, — Дикий

Щоб почати перемагати у війні, Україні потрібно мобілізувати 500 тисяч осіб. Про це розповів ветеран…

17 хв. ago

Росіяни проникають у тил ЗСУ через підземні тунелі — Newsweek

Російські окупанти риють підземні тунелі, щоб проникнути за лінію фронту в Україні та атакувати позиції ЗСУ…

1 годину ago

Піхота пройшла 1 км: ЗС РФ перерізали одну з доріг під Покровськом, — Bild (карта)

Підрозділи ЗС РФ зуміли просунутись вперед на Покровському напрямку, діставшись до однієї з другорядних доріг в…

1 годину ago