Categories: Туризм

У Швейцарії є готель, відрізаний від світу на 12 годин: як туди потрапити

У Швейцарії повно альпійських будиночків і важкодоступних готелів. Але Альп-Грюм – це справжня гірська аномалія, не схожа на інші, пише ВВС.

Важкодоступні готелі та хатини є особливістю Швейцарії. Багато з них збереглися як пам’ятки альпійської історії. У регіоні Юнгфрау, в межах засніжених Бернських Альп, є готелі у вільних від автомобілів селах Мюррен, Венген і Кляйне Шайдегг – дістатися туди можна лише на лижному підйомнику, канатній дорозі або зубчастому поїзді. 

Але Альп-Грюм, що тягнеться гострим хребтом на південному боці перевалу Берніна на висоті 2 091 м – це дещо більше. Цей готель затиснутий між мовами: на півночі розмовляють ретороманською, а в долині внизу – італійською. Єдині способи дістатися туди, незалежно від пори року – це багатогодинний піший похід або Раетська залізниця.

“Ідентичність готелю повністю запозичена з історії залізничної компанії, і він поєднує в собі вокзал, платформу та зал очікування. Однак з 20:00 до 08:00 поїзди сходять з рейок, і готель відрізаний від решти Швейцарії, залишаючись існувати у власній бульбашці”, – розповідається у матеріалі.

Історія готелю Альп-Грюм

Історія Альп-Грюм розпочалася у 1906 році, коли залізнична компанія Bernina-Bahngesellschaft представила амбітний план електрифікованого потягу, що з’єднав би Швейцарію з Італією під горами та льодовиками. У той час верхи на конях гінці витрачали дев’ять годин на небезпечну подорож між Самеданом і Тірано. І взимку шлях ставав ще небезпечнішим – через лавини та ризик застрягти в завалах через сильні снігопади.

У липні 1910 року було відкрито лінію Берніна і розпочалося життя Альп-Грюм – не як кам’яного готелю на 10 номерів і залу очікування, як сьогодні, а як дерев’яної хатини, звідки начальник станції міг щоранку перевіряти лінію. 

У наші дні лінія Берніна рідко, якщо взагалі коли-небудь, закривається. Це означає, що Альп-Грюм більше не є тим Shangri-La, яким він був колись. Зима змінилася за ці роки через відступ льодовиків і глобальне потепління, але, незважаючи на це, там все ще буває багато снігу. 

Що найважче у житті в цьому готелі

Найважче в житті в Альп-Грюм – це непередбачуваність, яку приносить кожен день. Існують також проблеми з ланцюжком постачання на лінії. Все, що подається в ресторані протягом 10 місяців на рік (готель зачиняється в листопаді та на місяць після Великодня), привозять потягом. Але через розташування іноді щось не прибуває вчасно. 

“Це гори, сповнені небезпек – лавини, зсуви, льодовикові тріщини, грози та каменепади. Очевидно, що відсутність італійської шинки – одна з найбільш переборних труднощів”, – пише автор. 

Альп-Грюм, без сумніву, є неоспіваною швейцарською пам’яткою – і там скрізь панує пишність. Влітку там розквітає альпійський сад з мантильї, едельвейсів, меліси та м’яти перцевої. Взимку височина, здається, замикається вночі, змовившись із зірками. А коли відходить останній потяг, настає майже недосяжна тиша. Тож цей готель точно варто відвідати бодай раз у житті.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Мобілізаційний сплеск: у ТЦК похвалилися ефективністю своїх рейдів

Рейди, організовані територіальними центрами комплектування (ТЦК) у громадських місцях, сприяють підвищенню мобілізаційної активності та свідомості…

44 секунди ago

Тайваньські вчені створили перший у світі компактний квантовий комп’ютер

Дослідники з Тайваню оголосили про створення найменшого у світі однофотонного квантового комп’ютера, що може змінити…

9 хв. ago

В Києві організували схему втечі чоловіків до Польщі на «навчання»

У Києві правоохоронці викрили масштабну аферу, за якою місцевий мешканець пропонував послуги незаконного перетину кордону…

13 хв. ago

Росіяни створили фейковий сайт Держприкордонслужби України

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який повністю імітував дизайн і структуру офіційного вебресурсу Державної…

17 хв. ago

Людство вперше порушило глобальний колообіг води і наражає планету на кризу

Вперше в історії людство порушило колообіг води на планеті, що загрожує глобальною кризою. Відповідно до…

25 хв. ago

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

5 години ago