Categories: Туризм

Експерти дали туристам три поради, як не стати жертвами кишенькових злодіїв на відпочинку

Туристи, сп’янілі відпускним настроєм та втративши будь-яку пильність, нерідко стають головними жертвами злодіїв у популярних переповнених містах.

Експерти з безпеки в коментарі USA Today дали туристам кілька корисних порад, як не стати жертвами кишенькових злодіїв на відпочинку.

1. Кишені на блискавці

Інженер-будівельник із Г’юстона Джон Смайстрла був лише за крок від того, щоб стати жертвою кишенькового злодія в Парижі. Він їхав у задньому вагоні метро французької столиці, який досить сильно хитався на кожному повороті. Саме тоді чоловік помітив, як інший пасажир врізався в нього. Він не надав цьому значення, доки не зійшов із потяга і не побачив, що блискавки в кишені його штанів були наполовину розстебнуті.

Зберегти гаманець туристові допомогли шорти, пошиті спеціально для мандрівників компанією Clothing Arts – вони оснащені потрійними кишенями з блискавками і ґудзиками. “Злодій зміг подолати тільки перші два рівні безпеки”, – пояснив мандрівник.

Це не означає, що кишенькові злодії не можуть залізти у ваші кишені на блискавці. Менеджер ресторану з Маямі Вільям Мюллер розповів, що кілька елегантно вдягнутих кишенькових злодіїв поцупили в нього гаманець із плаща в поїзді в Мадриді. Відтоді він також знайшов міцніші штани і куртки на блискавці та ґудзиках, які роблять крадіжку його цінностей практично неможливою, оскільки проста блискавка не є достатнім захистом.

2. Вивчіть місце відпочинку заздалегідь

Головний операційний директор компанії з транспортної безпеки Medjet Джон Гоббельс радить туристам заздалегідь прочитати про місця, які вони планують відвідати, і про типи шахрайства, на які слід звернути увагу.

За його словами, найкращі кишенькові злодії чекають слушної миті для атаки – переповненого автобуса, пам’ятника, де всі, найімовірніше, будуть неуважними, або місця, де туристи п’ють алкоголь. “Слідкуйте за споживанням алкоголю”, – попередив він.

Водночас генеральний директор фірми з безпеки подорожей Global Secure Resources Керрі Паскарелло радить туристам уникати місць, куди ходять кишенькові злодії: вони процвітають у велелюдних місцях, куди ходять туристи, а їхній улюблений маневр – відволікання уваги, наприклад, зіткнення з кимось або проливання кави.

“Відволікання уваги – головна причина, через яку мандрівники втрачають годинники і гроші за кордоном. Правильна підготовка і знання можуть знизити потенційні ризики”, – пояснила вона.

3. Станьте невидимими для злочинців

Можливо, найкращий спосіб не стати жертвою дрібної крадіжки – не мати вигляду жертви: не ходіть містом з нерозуміючим поглядом, розглядаючи пам’ятки і голосно розмовляючи англійською.

“Постарайтеся одягатися так, щоб не виділятися як турист. Уникайте кричущих прикрас, дорогих аксесуарів і одягу, що занадто відрізняється від місцевого стилю”, – каже експерт з кіберзлочинності у Virginia Tech Каталін Парті.

З нею погоджується журналіст Крістофер Елліотт: “Будь-яка крадіжка гаманця починається з оцінки жертви. Можливо, вони голосно розмовляють американською англійською зі своїми товаришами. Можливо, вони носять мішкуваті джинси або тримають велику камеру. Якщо ви хочете захистити себе, позбудьтеся всього цього. Іншими словами, перестаньте виглядати як турист”.

При цьому він радить туристам ніколи не зберігати цінні речі в задній кишені.

“Якщо я це роблю, там є ґудзик, блискавка і додаткова кишеня, через яку доведеться пробратися кишеньковому злодієві. Але здебільшого я тримаюся подалі від туристичних районів”, – констатує Елліотт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

40 секунд ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

10 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

19 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

28 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

41 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

48 хв. ago