Categories: Туризм

Не просто розвага: вчені назвали несподівану користь закордонних подорожей

Закордонні подорожі набувають популярності з кожним роком. Окрім простого відпочинку та пізнання нового мандри позитивно впливають і на здоров’я, пише Australian Associated Press.

Вчені з Університету Едіт Коуен у місті Перт (Західна Австралія) з’ясували, що закордонні поїздки допомагають людям виглядати молодшими. “Старіння, як процес, є незворотним. Хоча це неможливо зупинити, його можна уповільнити”, – сказала виданню дослідниця Фанглі Ху.

Знайомство з новими культурами, мовами, оточенням може стимулювати реакцію на стрес, укріпити імунну систему і підвищити швидкість метаболізму, кажуть дослідники.

“Простіше кажучи, система самозахисту стає більш стійкою. Гормони, що сприяють відновленню та регенерації тканин, можуть вивільнятися та сприяти функціонуванню системи самовідновлення”, — пояснила пані Ху.

За словами дослідниці, туристичні подорожі фактично є частиною здорового способу життя, адже вони потенційно можуть сприяти фізичному та психічному здоров’ю, сповільнюючи старіння організму. Перебуваючи далеко від звичної рутини, люди, швидше за все, будуть активними, авантюрними та інтерактивними.

“Подорожуючи, ви можете зануритися в нове середовище – особливо в терапевтичні пейзажі, такі як ліси та пляжі – і вони можуть допомогти зменшити стрес і покращити психічне благополуччя людей. Подорожі можуть сприяти фізичній активності, як-от ходьба, піші прогулянки, їзда на велосипеді – багато видів діяльності, які можуть покращити здоров’я серцево-судинної системи, метаболізм, напруження м’язів і багато інших аспектів функціональності тіла”, – сказала пані Ху.

При цьому психологічний аспект подорожей теж важливий. У подорожі люди активніше взаємодіють з цікавими незнайомцями – іншими туристами, місцевими жителями чи навіть тваринами. А це може покращити настрій, зменшити відчуття самотності та покращити когнітивні функції, каже дослідниця.

Звичайно, не все в подорожі приносить задоволення або розслабляє. Загублений паспорт, вкрадений телефон чи спізнення на літак користі для здоров’я не принесе, визнає Ху.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

3 хв. ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

5 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

6 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

10 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

11 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

14 хв. ago