Categories: Туризм

Всупереч тренду: ці дві країни раді туристам більше, ніж будь-коли

Поки багато популярних туристичних напрямків, зокрема Греція, Іспанія та Італія, запроваджують усілякі обмеження для мандрівників, щоб боротися з надмірним туризмом, виявляється, що у світі ще є країни, які навпаки хочуть приймати більше гостей.

Видання BBC Travel назвало дві країни світу, де туристам зараз раді навіть більше, ніж будь-коли – Гренландія та Марокко.

Гренландія

З відкриттям нового міжнародного аеропорту в столиці Нуук наприкінці цього року і ще однієї міжнародної злітно-посадкової смуги в північній туристичній столиці Ілуліссат у 2025 році Гренландія готується прийняти все більшу кількість відвідувачів. Це знаменує собою поворотний момент у гренландському туризмі: на сьогоднішній день її міжнародні злітно-посадкові смуги недостатньо довгі для приймання великих рейсів, а тому наразі мандрівників спершу доводиться скеровувати на колишню військову базу США Кангерлуссуак, а потім перевозити їх меншим літаком до подальших пунктів призначення.

Нова інфраструктура означатиме, що не тільки більше туристів зможуть літати напряму до столиці, але, що, можливо, ще важливіше в країні, де багато чого імпортується, більше товарів зможуть ввозитися і більша кількість експортної продукції, включно з морепродуктами, може відправлятися, що, ймовірно, призведе до економічного зростання для всієї країни. Ну а туризм – це один зі способів оплатити розвиток аеропорту, а також забезпечити робочі місця і стабільність у майбутньому.

Гренландія зосереджена на двох основних формах туризму, перша з яких – пригодницький туризм, що охоплює все: від скелелазіння у Східній Гренландії до спостереження за китами та кемпінгу на Гренландському льодовиковому щиті. Інший – цілорічний туризм, який робить акцент на спостереженні за зірками і північним сяйвом.

Залучати туристів до Гренландії влітку набагато простіше, ніж узимку, але щоб місцеві жителі мали цілорічну роботу, туристам потрібно приїжджати і в міжсезоння. Залучення людей у місця, де сонце ледь світить у розпал зими і температура може опускатися до -50°C, може здатися складним завданням, але країна витягла з цього користь, відкривши будиночки з краєвидом на небо.

Глава відділу міжнародних відносин Visit Greenland Тенні Пор водночас наголошує, що це не питання кількості, а якості, зазначаючи, що мета країни полягає в тому, щоб 80% населення розглядали туризм як щось, що робить позитивний внесок у суспільство.

Гренландія готується приймати більше літаків / фото REUTERS

“Аеропорти коштують дорого, тому нам доводиться залучати багато туристів. Але ми будемо робити це збалансовано, щоб не перевантажувати місцеве населення”, – сказала вона.

Пор щойно повернулася з поїздки, в якій вона вивчала можливості подорожей Північною Гренландією, куди можна буде дістатися прямими міжнародними рейсами з 2025 року, коли відкриють нову злітно-посадкову смугу в Ілуліссаті, – і вона в захваті.

“Я їздила в крихітне містечко з населенням 1000 осіб, Касігіаннгуїт, і це було фантастично. У глибинці водяться вівцебики, у місцевому музеї проводяться історичні реконструкції і там так багато китів! Я чула їх раніше, ніж побачила зі своєї спальні, й вони були скрізь, куди б ми не пішли”, – поділилася вона.

Марокко

Марокко – ще одна країна, яка прагне приймати більше іноземних гостей, оскільки вона продовжує розвивати свою туристичну інфраструктуру і будувати нові готелі напередодні чемпіонату світу 2030 року, який вона проводитиме спільно з Іспанією та Португалією. Північноафриканська країна розглядає турнір як золоту можливість для стимулювання туризму і прагне до 2030 року подвоїти кількість туристів, довівши її до колосальних 26 мільйонів відвідувачів на рік.

Передбачається, що країні знадобиться щонайменше 100 тисяч додаткових місць для розміщення футбольних уболівальників і команд, тож вона зайнята заповненням дефіциту, і багато міжнародних готельних мереж приходять на допомогу. У результаті по всій країні відкриється безліч нових місць розміщення, від Waldorf Astoria в Танжері до 25 нових готелів Radisson, які мають відкритися до 2030 року, а також багато відкриються знову після руйнівного землетрусу минулого року.

Марокко активно розвиває туристичну інфраструктуру

Фахівець з Марокко в туристичному агентстві Flee Winter Барбара Подбіал, яка відвідує країну вже понад 20 років, на власні очі побачила, як туризм змінив країну.

“Туризм справив позитивний вплив на Марракеш. Це видно по чистоті вулиць, тут дуже безпечно, і люди не змушують вас купувати речі, як раніше. Але з такою кількістю бюджетних рейсів, що привозять туристів, тут може бути дуже жваво”, – зазначила вона.

Збільшення кількості рейсів до Марракеша, безумовно, є частиною плану з розвитку туристичної галузі Марокко, тож малоймовірно, що в місті в осяжному майбутньому стане тихіше. Однак, коли справа дійде до чемпіонату світу, в центрі уваги опиняться менш відвідувані міста країни – Касабланка, Агадір, Фес, Рабат і Танжер, – де реконструюють стадіони, розвивають туризм і будують готелі.

Серед цих місць Барбара особливо рекомендує Фес – культурну столицю Марокко, яка має найбільшу медіну в світі та не переповнена туристами. Вона також рекомендує одноденну поїздку з Агадіра, популярного місця для пакетного відпочинку, до Таруданта, який називають “маленьким Марракешем”.

“Це за кілька хвилин їзди від Агадіра, і це автентичне, нетуристичне місто”, – сказала вона. Також недалеко від Агадіра, на узбережжі біля рибальського села Тагазут пропонуються уроки серфінгу на піщаних пляжах, а ті, хто планує поїздку в Марракеш, можуть включити екскурсію в гори Високий Атлас, за пару годин їзди.

З огляду на те, що акцент робиться на подальшому розвитку великих міст у Марокко, секрет автентичної відпустки там цілком може полягати в тому, щоб використовувати їх як базу для відкриття менш відвідуваних місць поблизу, зазначають експерти.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

3 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

9 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

16 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

17 хв. ago

Модель, яка вийшла заміж за себе, отримала 1500 пропозицій руки і серця після розлучення

36-річна бразилійка Сьюеллен Кері на початку цього року вийшла заміж за себе, але через деякий…

28 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

28 хв. ago