Categories: Туризм

Ніхто не хоче їхати: названо найменш відвідувану країну Європи, і це не Україна

Найменш відвідувана країна Європи насправді може багато чого запропонувати з того, що зазвичай привертає натовпи відпочивальників, у будь-яку пору року. Взимку ви можете кататися на лижах, сноуборді або бігових лижах на висоті до 2500 метрів, восени і навесні ви можете відправитися в похід, а влітку країна, що знаходиться відносно високо над рівнем моря, ідеально підходить для того, щоб врятуватися від надмірної спеки в інших місцях у Європі. І все ж навряд чи хтось хоче відвідати країну.

За даними Всесвітньої туристської організації ООН, у 2022 році в країну, розташовану в центрі Європи, приїхало всього 101 000 осіб.

Ми говоримо про невелике князівство, що не має виходу до моря, між Австрією і Швейцарією, Ліхтенштейн. Хоча кількість відвідувачів трохи збільшилася порівняно з роками до пандемії, Ліхтенштейн залишався найменш відвідуваною країною в Європі. Для цього є безліч причин.

Чому Ліхтенштейн є найменш відвідуваною країною Європи?

З одного боку, Ліхтенштейн – відносно невелика країна з площею 160,5 квадратних кілометрів, і очевидно, що менші країни показують гірші результати в абсолютній кількості гостей. Однак у Європі все ще є значно менші за розміром країни, в яких в абсолютному вираженні, як і раніше, більше туристів. Для порівняння: за даними ООН, Князівство Монако має площу трохи менше ніж два квадратних кілометри, але 2022 року його відвідало 327 000 туристів. Сан-Марино площею 61,2 квадратних кілометра також значно менше від Ліхтенштейну, але 2019 року його відвідало щонайменше 111 000 осіб (дані за 2022 рік щодо Сан-Марино поки недоступні).

Отже, мають бути й інші причини, чому Ліхтенштейн є найменш відвідуваною країною в Європі. Інше пояснення полягає в тому, що туризм тут має менше значення порівняно з іншими секторами економіки. За даними державної адміністрації Ліхтенштейну, 2019 року по всій країні було зареєстровано лише 33 готелі, 63 квартири для відпочинку, два кемпінги та один молодіжний хостел.

Існувало також сім так званих масових таборів у гірських хатинах. Загалом було доступно 1357 ліжок. Для порівняння: у набагато меншому Монако того ж року було всього 12 готелів, але, за даними уряду Монако, тільки в них було 5528 місць. Є також різні апартаменти для відпочинку.

Досить складно дістатися

Ще однією можливою причиною, чому в Ліхтенштейн приїжджає не так багато відвідувачів, може бути подорож. У країні немає власного аеропорту. Найближчі аеропорти – Цюрих або Фрідріхсгафен. Звідти приблизно півтори години машиною до Вадуца, столиці Князівства Ліхтенштейн. Можна подорожувати потягом, але це передбачає кілька змін. Ліхтенштейн не має власної залізничної компанії і має лише три зупинки за маршрутом із Фельдкірха (Австрія) до Букса (Швейцарія). Таким чином, коліями управляє Австрійські федеральні залізниці (ÖBB).

Тому дістатися туди складніше, ніж у багато інших місць, а стимул поїхати до Ліхтенштейну, ймовірно, менший, ніж до Монако, яке більш відоме на міжнародному рівні.

Що Ліхтенштейн може запропонувати відпочивальникам

Той, хто здійснить подорож до Ліхтенштейну, може розраховувати на країну, різноманітну з точки зору ландшафту та культури. Князівство розташоване на Рейні між швейцарським кантоном Санкт-Галлен і австрійською землею Форарльберг.

У долині Рейну розташовані великі виноробні, за даними офіційного туристичного сайту, вино виробляють тут понад 100 виноробів. Знаменитий замок Вадуц, який служить резиденцією уряду князівства, височіє над столицею Вадуц, що також розташована на Рейні.

Замок перебуває у приватній власності королівської сім’ї і тому, на жаль, не доступний для відвідування публіці. У Вадуці ще є кілька музеїв і релігійних споруд, але не варто очікувати надто великого розмаїття від столиці, оскільки вона дуже маленька і в ній проживає всього близько 5500 жителів.

Найважливішим місцем для пішого туризму та зимових видів спорту в Ліхтенштейні є Мальбун. Місце розташоване на висоті близько 1600 метрів над рівнем моря в мальовничій місцевості. Про те, що ще можна побачити і випробувати в Ліхтенштейні, ви можете дізнатися на туристичному сайті князівства. Перекладено за допомогою www.DeepL.com/Translator (безкоштовна версія)

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

4 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

13 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

20 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

25 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

32 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

42 хв. ago