Categories: Туризм

Погода розорила легендарний гірсько-лижний курорт, і він закривається

Великий гірськолижний курорт у французьких Альпах оголосив про закриття, посилаючись на відсутність коштів. Це відбувається, оскільки низькі та середні гірські райони Європи борються з урізаним сніговим сезоном через глобальне потепління й зменшення кількості снігопадів, повідомляє The Guardian.

Програму цілорічного туризму згортають через неможливість впродовж усього року утримувати підйомники в працюючому стані. Цей крок знищить 200 робочих місць і вдарить по бізнесу в селі Ла Морт, чия економіка та населення в 150 осіб залежать від зимових видів спорту.

“Ми спустошені та шоковані. Це жорстоке рішення було прийнято за два місяці до того, як ми мали відкритися. Ми сподівалися, що станеться навпаки”, – висловилася власниця місцевого спортивного магазину.

А дехто взагалі зізнається, що таке рішення зруйнує їхнє життя вщент, через наявність кредитів на розвиток невеличкого бізнесу, пов’язаного з туристами. Раптове закриття – це трагедія для всієї долини.

Інвестицій – катма

Відсутність снігу в останні два роки призвела до того, що схили відкривалися пізніше і були змушені закриватися впродовж сезону. Збитковий місцевий курорт Alpe du Grand Serre неабияк постраждав від відсутності інвестицій впродовж останніх 40 років.

З 2021 року місцева влада витратила майже 3 мільйони євро на проект, завдяки якому курорт працював цілий рік, залучаючи відвідувачів пішохідними та велосипедними доріжками. Але в останні два роки на нього не знайшлося грошей. Нині рішення про закриття викликало заклики до держави інвестувати в гірськолижні станції, адже курорт зіткнувся з діркою в бюджеті в 7 мільйонів євро. 

Які ще курорти постраждають

Курорт Alpe du Grand Serre – це сукупність шести сіл на висоті 1368 метрів, за 45 хвилин їзди від Гренобля. Він є найбільшою гірськолижною станцією в північних Альпах, яку вимушено закрили. Курорт відкрили як зимовий і спортивний – 85 років тому, він другий найстаріший у регіоні та має 55 км схилів, три крісельні та 10 бугельних підйомників. Зараз тут є 25 лижних інструкторів і, отже, 25 постраждалих сімей. Зазвичай лижна школа працює все літо для підготовки до зимового сезону. 

Інший курорт – Grand Puy – розташований на висоті від 1370 метрів до 1800 метрів із 24 км схилів у Альпах Верхнього Провансу, також оголосив про закриття. Згідно з даними місцевої мерії, це рішення пояснюється відсутністю регулярних снігопадів, що призвело до скорочення відвідувачів і щорічних втрат сотень тисяч євро.

Минулого року оголосили, що французький курорт Ла-Самбуї закриється через брак снігу. Місцеві депутати заявили, що гірськолижні підйомники будуть демонтовані, попри те, що курорт приваблює літніх відвідувачів.

“Між 1960-ми роками і сьогодні клімат дуже змінився. Тепер снігу взимку менше. Цього року ми відкрилися лише на чотири тижні, і все. Сезон стає все коротшим і коротшим, і, очевидно, краще не буде”, – сказав місцевий мер Жак Далекс радіостанції Europe 1.

Згідно з даними французького географа П’єра-Александра Метраля, з 1970-х років приблизно 180 менших французьких гірськолижних курортів були змушені закритися, зокрема, через глобальне потепління та нестачу снігу.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

SpaceX Ілона Маска замовила труби для ракет у прифронтовому Нікополі

Американська аерокосмічна компанія SpaceX замовила спеціальні труби у українського виробника безшовних нержавіючих труб, нікопольської компанії…

35 секунд ago

“Піди помри за чотири тисячі”: герой України розповів про справжню мотивацію воювати

На фронті дуже не вистачає поповнення особового складу, але 18-річні масово не мають йти на війну.…

10 хв. ago

Путін одразу програє: Зеленський розкрив перший пункт Плану перемоги

Якщо Україна стане повноцінним членом НАТО, то це означатиме геополітичну поразку Росії. Саме цей крок дозволить…

18 хв. ago

Дівчина, яка виграла в лотерею, кинула хлопця, не захотівши ділитися грошима з його собакою

Жінка, яка виграла в лотерею $50 тисяч, кинула свого бойфренда після того, як той зажадав…

29 хв. ago

Рослини з’їхали з глузду: чому в Києві вдруге за рік зацвіли дерева

І 8 жовтня 2024-го, і продовж усього минулого тижня кияни фотографують чудові квіти, що вдруге…

36 хв. ago

Це дуже рідкісний привілей: як Єлизавета II допомогла Кейт Міддлтон влитися у королівську родину

Через два роки після смерті 96-річної Єлизавети II продовжують виринати цікаві деталі стосунків між королевою Британії та…

44 хв. ago