Categories: Туризм

Погода розорила легендарний гірсько-лижний курорт, і він закривається

Великий гірськолижний курорт у французьких Альпах оголосив про закриття, посилаючись на відсутність коштів. Це відбувається, оскільки низькі та середні гірські райони Європи борються з урізаним сніговим сезоном через глобальне потепління й зменшення кількості снігопадів, повідомляє The Guardian.

Програму цілорічного туризму згортають через неможливість впродовж усього року утримувати підйомники в працюючому стані. Цей крок знищить 200 робочих місць і вдарить по бізнесу в селі Ла Морт, чия економіка та населення в 150 осіб залежать від зимових видів спорту.

“Ми спустошені та шоковані. Це жорстоке рішення було прийнято за два місяці до того, як ми мали відкритися. Ми сподівалися, що станеться навпаки”, – висловилася власниця місцевого спортивного магазину.

А дехто взагалі зізнається, що таке рішення зруйнує їхнє життя вщент, через наявність кредитів на розвиток невеличкого бізнесу, пов’язаного з туристами. Раптове закриття – це трагедія для всієї долини.

Інвестицій – катма

Відсутність снігу в останні два роки призвела до того, що схили відкривалися пізніше і були змушені закриватися впродовж сезону. Збитковий місцевий курорт Alpe du Grand Serre неабияк постраждав від відсутності інвестицій впродовж останніх 40 років.

З 2021 року місцева влада витратила майже 3 мільйони євро на проект, завдяки якому курорт працював цілий рік, залучаючи відвідувачів пішохідними та велосипедними доріжками. Але в останні два роки на нього не знайшлося грошей. Нині рішення про закриття викликало заклики до держави інвестувати в гірськолижні станції, адже курорт зіткнувся з діркою в бюджеті в 7 мільйонів євро. 

Які ще курорти постраждають

Курорт Alpe du Grand Serre – це сукупність шести сіл на висоті 1368 метрів, за 45 хвилин їзди від Гренобля. Він є найбільшою гірськолижною станцією в північних Альпах, яку вимушено закрили. Курорт відкрили як зимовий і спортивний – 85 років тому, він другий найстаріший у регіоні та має 55 км схилів, три крісельні та 10 бугельних підйомників. Зараз тут є 25 лижних інструкторів і, отже, 25 постраждалих сімей. Зазвичай лижна школа працює все літо для підготовки до зимового сезону. 

Інший курорт – Grand Puy – розташований на висоті від 1370 метрів до 1800 метрів із 24 км схилів у Альпах Верхнього Провансу, також оголосив про закриття. Згідно з даними місцевої мерії, це рішення пояснюється відсутністю регулярних снігопадів, що призвело до скорочення відвідувачів і щорічних втрат сотень тисяч євро.

Минулого року оголосили, що французький курорт Ла-Самбуї закриється через брак снігу. Місцеві депутати заявили, що гірськолижні підйомники будуть демонтовані, попри те, що курорт приваблює літніх відвідувачів.

“Між 1960-ми роками і сьогодні клімат дуже змінився. Тепер снігу взимку менше. Цього року ми відкрилися лише на чотири тижні, і все. Сезон стає все коротшим і коротшим, і, очевидно, краще не буде”, – сказав місцевий мер Жак Далекс радіостанції Europe 1.

Згідно з даними французького географа П’єра-Александра Метраля, з 1970-х років приблизно 180 менших французьких гірськолижних курортів були змушені закритися, зокрема, через глобальне потепління та нестачу снігу.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Трагічний випадок у літаку: пілот помер під час польоту

Літак авіакомпанії Turkish Airlines здійснив аварійну посадку в аеропорту Джона Кеннеді в Нью-Йорку після того,…

21 хв. ago

Зміни клімату зробили зимовий відпочинок на місяць коротшим, ніж 50 років тому

На гірськолижні канікули чекає "похмуре майбутнє", оскільки зміна клімату сіє хаос на курортах по всьому…

31 хв. ago

Удар “Томагавком”: американська субмарина Georgia атакувала військові об’єкти хуситів (відео)

Підводний човен ВМС США з керованими ракетами USS Georgia завдав ударів по об'єктах угруповання хуситів…

39 хв. ago

Не відповідає Конституції: юристи Ради проаналізували законопроєкт про підвищення податків

Український парламент розпочав розгляд документа про підвищення податків, попри те, що Головне юридичне управління Верховної Ради…

46 хв. ago

Інформацію про ухилянтів отримуватимуть швидше: що зміниться

В Україні триває реформа військової мобілізації, спрямована на оптимізацію обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Нещодавно…

55 хв. ago

Штучні риси обличчя та сильні набряки: пластичний хірург пояснив, що відбувається з обличчям Миколи Тищенка

Український ресторатор та політик Микола Тищенко помітно змінився зовні за останні п'ять років. Зовнішні зміни…

1 годину ago