Categories: Туризм

Пляжний сезон в Україні: де можна безпечно поплавати (список)

Війна внесла свої жорстокі корективи у життя українців, залишивши свій слід навіть на літньому відпочинку. В минулому українці мали змогу насолоджуватися понад 350 пляжами біля річок та озер, а також майже 200 пляжами на узбережжях Чорного та Азовського морів. На жаль, сьогодні ситуація кардинально змінилася.

Державне агентство розвитку туризму України підготувало перелік безпечних місць для відпочинку біля води у 2024 році. З’ясувалося, що відпочинок біля водойм можливий у багатьох областях України, хоча й з певними обмеженнями.

Полтавщина – лідер за кількістю пляжів

Полтавська область стала справжнім відкриттям для любителів пляжного відпочинку. Тут офіційно відкрито аж 33 локації, де можна купатися та засмагати. Більшість з них розташовані на мальовничих берегах Дніпра, де можна насолодитися прохолодою та красою природи.

У Кременчуці на вас чекають цілих 10 пляжів, серед яких шість на Дніпрі, три на річці Сухий Кагамлик та один на озері «Силікатне». У Полтаві на річці Ворскла облаштовано шість місць для відпочинку, а також по два пляжі працюють у Лубнах, Глобино, Горішніх Плавнях та селищі Нові Санжари. Окрім того, відпочити можна і в селах Світлогірське, Білики, Кобиляки та Чутове. Майже на всіх пляжах є облаштована інфраструктура та рятувальники, що забезпечує безпечний та комфортний відпочинок.

Хмельниччина – відпочинок на Дністрі

Хмельницька область пропонує 21 облаштований пляж, більшість з яких розташовані на берегах Дністра. Тут можна насолодитися спокійним відпочинком, мальовничими пейзажами та чистим повітрям.

Особливо багато пляжів відкрито у селищах Стара Ушиця та Рудківці, а також у селах Колодіївка, Сокіл, Велика Слобода та Устя. У місті Хмельницький можна відвідати пляж на лівому березі річки Південний Буг, а також пляжі працюють у містах Нетішин, Славута, Полонне, Ізяслав, Волочиськ, Городок, Деражня, Красилів, Старокостянтинів, а також у селищах Летичів та Правдівці.

Львівщина – комфорт та розваги на будь-який смак

На Львівщині на вас чекають 20 пляжів, більшість з яких на території готелів та баз відпочинку, пропонуючи комфорт та різноманітні розваги. Найбільше пляжів – 12 – готові приймати відпочивальників у Львівському районі. У Стрийському районі можна відпочити на шістьох пляжах, а у Яворівському та Золочівському районах відкрито по одній пляжній локації.

Волинь – перлина озерного краю

Волинська область приваблює туристів 19 локаціями для відпочинку біля води, серед яких перлина області – озеро Світязь. Окрім Світязю, можна відпочити на озері Велимче (у селі Соловичі), на річці Стир у Луцьку та Берестечку, біля місцевого озера у Нововолинську, біля річки Стохід у селищі Любешів, на озері «Пісочне» у селі Гаївка, біля річки Турія у місті Ковель, біля озера «Турійське» у селищі Турійськ та на озері на території Луківської громади. На всіх пляжах Волинської області облаштована необхідна інфраструктура.

Сумщина – відпочинок на річках та озерах

Сумщина пропонує дев’ять пляжів з облаштованою інфраструктурою. В обласному центрі, у місті Суми, відвідувачів прийматимуть два пляжі: один на березі річки Псел, інший – на озері Чеха. По одному пляжу працюватимуть у місті Ромни, місті Шостка, селі Буймерівка, селищах Пустовійтівка та Москалівка. Крім того, пляжі облаштовані на річці Ворскла – у селах Чернеччина та Климентове.

Івано-Франківщина – відпочинок у горах та біля води

У цьому регіоні функціонуватимуть чотири пляжі, облаштовані необхідною інфраструктурою: у місті Івано-Франківськ на міському озері, у Галичі на лівому березі річки Дністер, у Калуші на озері в міському парку культури та відпочинку імені Івана Франка, а також на території відомого гірськолижного курорту «Буковель». 

Тернопільщина – затишні пляжі

У Тернопільській області офіційно працюють три пляжі. У Тернополі для відвідування й купання відкриті два пляжі. Ще один пляж, що знаходиться у селищі Залізці. На всіх зазначених локаціях наявна необхідна інфраструктура для комфортного відпочинку.

Чернівецька область – безпечний відпочинок

В одному з найбезпечніших регіонів країни цього року функціонуватимуть чотири пляжі: у місті Чернівці, селищі Великий Кучурів, селищі Магала та селі Бояни. Усі ці локації мають всі необхідні умови для комфортного відпочинку.

Черкащина – пляжі та місця для відпочинку

У Черкаській області влітку функціонуватимуть три пляжі та 11 місць для відпочинку біля водойм. У Черкасах працюватимуть три комунальні пляжі: «Соснівський-1», «Казбетський» та «Митницький».  У Смілі також є три місця для відпочинку: два на річці Тясмин та один на річці Сріблянка. Крім того, дві водні локації працюватимуть у селищі Червона Слобода і по одній – у селах Будище, Лозівок, Савківка, Крутьки, Мельники та місті Ватутіне.

Одещина – пляжний відпочинок з обмеженнями

В Одеській області влада планує відкрити для відвідування 20 пляжів, більшість з яких розташовані в Одеському районі. Один пляж буде відкритий в Ізмаїльському районі. Також розглядається можливість дозволити відпочинок у лагуні в селі Приморське.

Крім того, в ОВА планують відкрити туристичний маршрут каналами у місті Вилкове, яке від початку повномасштабного вторгнення було закрите для туристів через близькість до кордону з Румунією та військові обмеження.

Житомирщина – річка Тетерів та кар’єри

У Житомирській області влітку 2024 року для відвідувачів відкрито три пляжі на річці Тетерів: два у місті Житомир та один у місті Звягель. Всі вони обладнані необхідною для зручного відпочинку інфраструктурою. Крім того, у Житомирі можна відпочити на трьох кар’єрах з кришталево чистою водою та скелями.

До слова, в Одесі в суботу 8 червня відкрився перший пляж, а саме «Калетон». Це одна з 20 локацій, які планується відкрити у регіоні. Про це повідомив очільник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер. Він додав, що список пляжів буде доповнюватися по мірі проходження перевірок.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Оберіг” зламався: у системі масштабний збій – зникла важлива інформація

В єдиному електронному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” стався масштабний збій, в результаті чого…

8 хв. ago

У Воронежі в управлінні ФСБ застрелили співробітника спецслужб, – росЗМІ

У російському Воронежі стався збройний напад на один з об'єктів ФСБ, під час якого від…

14 хв. ago

Усього кілька кліків: жінка заробила гроші, поскаржившись на ділянку свого сусіда

30-річна Айеша зі Сметвіка, Вест-Мідлендс (Англія) заробила 700 фунтів стерлінгів (трохи більше ніж 36 тисяч…

15 хв. ago

ТОП-5 найбільш надійних автомобілів BMW

Автомобілі BMW мають в Україні, як і в багатьох інших країнах, велику популярність. У червні…

27 хв. ago

Ле Пен сказала, які обмеження накладе на Україну, якщо стане прем’єром Франції

Попри спроби дистанціюватися від Кремля, лідерка французьких правих популістів Марін Ле Пен пообіцяла заблокувати відправлення французьких…

36 хв. ago

Секс-скандал у РПЦ: келійник звинуватив митрополита у домаганнях та розповів гарячі деталі

Митрополита Іларіона (Григорій Алфєєв) звинуватив у сексуальних домаганнях хлопець, який працював у нього келійником. Однак…

48 хв. ago