Categories: Туризм

Названо затишні старовинні містечка Європи, де ще немає натовпів туристів

Традиційно в літній топсезон відпусток найпопулярніші туристичні напрямки Європи, насамперед в Іспанії, Італії, Греції та Хорватії, потерпають від напливу туристів. У підсумку деякі з європейських міст вводять обмеження для мандрівників, як це, наприклад, зробила днями Венеція.

Однак Європа – це величезний континент із багатющою історією, тож, крім переповнених туристами локацій, там можна також відшукати чимало вартих уваги, але менш людних міст.

Видання Travel Off Path склало список із семи затишних старовинних європейських містечок, де можна уникнути натовпів туристів цього літа.

1. Сілвеш, Португалія. Як і переповнений галасливими натовпами Лісабон, це чарівне містечко на південному узбережжі Алгарві може запропонувати туристам горбисте Старе місто, що добре збереглося з часів маврів, і старовинну фортецю, що затьмарює столичний замок Сан-Жоржі.

Різниця між Лісабоном і Сілвешем у тому, що останній здається набагато більш умиротвореним: це муніципалітет з населенням 37 тисяч осіб, тут немає звичної какофонії автомобілів і гуркоту трамваїв, і, що найважливіше, сюди приїжджає набагато менше туристів.

Перекусити туристам рекомендують у місцевому кафе Cafe da Se, де подають чудові сендвічі з іберійською шинкою і свіжовичавлений апельсиновий сік за цілком розумними цінами.

2. Тревізо, Італія. Це маловідома комуна, яку туристи зазвичай обходять стороною дорогою до сусідньої Венеції. Але ж це містечно також переповнене середньовічними пам’ятками і порізане каналами, але без натовпів інстаграмерів.

Крім набережної “як з листівки”, не можна пропустити і центральну площу Тревізо (П’яцца ді Синьйорі), оточену склепінчастими аркадами, де місцеві жителі збираються в невимушених кафе, а також монументальний Палаццо деї Треченто, побудований 1185 року.

А ще саме це місто є батьківщиною десерту тірамісу, який варто скуштувати в затишній пекарні Le Beccherie на набережній каналу Тревізо.

3. Халль-ін-Тіроль, Австрія. Усі знають Австрію за величним Віднем, альпійським Зальцбургом і, звісно ж, крихітним Галльштаттом, який щороку привертає мільйони відвідувачів – на превелике розчарування місцевих мешканців, які втомилися від туристів. Але чи чули ви коли-небудь про Галль-ін-Тіроль?

Розташоване всього за 15 хвилин їзди від міста Інсбрук, це традиційне тірольське село з високими церковними шпилями і брукованими вуличками на тлі австрійських Альп. Однак, схоже, про існування цього місця знають тільки корінні жителі Інсбрука, оскільки в Халлі доволі рідко можна зустріти англомовних людей, і це одне з останніх традиційних австрійських поселень, яке ще не пізнало всі принади глобалізації.

4. Сігішоара, Румунія. Це чарівне невелике містечко, заховане в глибині Трансільванії, і виглядає воно так, ніби його буквально витягли з готичного роману Брема Стокера. Крім своєї незаперечної архітектурної цінності, це одна з найкраще збережених середньовічних цитаделей, що збереглися в Румунії досі.

А ще Сігішоара найбільше пишається своїми асоціаціями з легендарним Дракулою: хоча це заперечується деякими істориками, саме тут 1431 року народився кровожерливий правитель Румунії Влад Цепеш. Цей будинок туристи можуть відвідати донині.

5. Роскілле, Данія. Коли ви думаєте про Данію, то, ймовірно, першим на думку спадає Копенгаген і його барвиста набережна, але лише за 30 кілометрів на захід є місто поменше, яке настільки ж чарівне, і воно все ще здається типово скандинавським.

Роскілле – це стійке датське місто з ідеальним історичним центром, що обертається навколо двошпильного собору з червоної цегли, найважливішого в Данії та об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А низькі будинки, пофарбовані в приглушені тони, що вистилають звивисті вулички, виглядають ніби ілюстрації для казок.

6. Гронінген, Нідерланди. Навряд чи можна запропонувати альтернативу культовому Амстердаму з його пересіченими каналами і вузькими будівлями в стилі північного маньєризму. Але з огляду на те, що більшість відвідувачів Нідерландів навіть не залишають столицю, все ж таки варто звернути увагу на місто Гронінген – міні-Амстердамом лише за дві години їзди на північ, де туризм порівняно зі столицею мінімальний.

Гронінген був побудований зі схожою системою водних шляхів – не такою великою, але такою ж мальовничою – і, як і його знаменитий аналог, має безліч легендарних визначних пам’яток, як-от годинникова башта Мартініторен та жвава площа Гроте Маркт, центральна площа міста з часів Середньовіччя.

А ще туристичні розваги в Гронінгені набагато дешевші: пішохідна екскурсія з місцевим гідом обійдеться лише в 16,27 доларів, а підйом на Мартініторен, головну визначну пам’ятку міста, коштуватиме лише 6,51 доларів.

7. Таррагона, Іспанія. Якщо ви збираєтеся до Іспанії цього року, вам, можливо, варто пропустити Барселону, Майорку і більшість інших популярних туристичних місць, охоплених антитуристичними протестами.

Замість цього можна відвідати затишну Таррагону на північно-східному узбережжі Каталонії – історичний морський порт, усіяний пам’ятками римської епохи, включно з ареною II століття з видом на Середземне море і руїнами стародавнього Форуму вздовж міських стін.

Старий квартал Таррагони – це горбистий лабіринт будівель кольору охри і середньовічних площ, а всього за 10 хвилин ходьби на вас чекає мальовничий пляж Platja del Miracle – піщана смуга медового кольору, обрамлена яскраво-блакитною водою.

Місцеві жителі зазвичай досить доброзичливі до відвідувачів, на відміну від своїх співвітчизників з більших міст, соціальні відносини більш розслаблені, а місцева їжа – ще одна очевидна родзинка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

3 секунди ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

3 хв. ago

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

33 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

35 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

57 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

1 годину ago