Серце на чипі: вчені створили гаджет, який працює як орган людини

Дослідники з медичного центру Cedars-Sinai (США) створили модель із живих тканин “на чипі”, що працює так само, як справжнє серце. Вони впевнені, що пристрій допоможе виявляти ступінь токсичності ліків.

Про це передає Science alert.

“Серце на чипі” можна буде використовувати замість піддослідних тварин, на яких часто тестують нові препарати, особливо ті, що призначені для лікування серцево-судинних захворювань тощо.

Основою для створення “серця на чипі” послужили індуковані стовбурові плюрипотентні клітини (hiPSC), оскільки вони можуть перетворюватися на клітини для найрізноманітніших живих тканин. Тобто вони є базою для будь-яких органів. У цьому дослідженні частина клітин була застосована для створення м’язових тканин, а частина — для кровоносних судин. У підсумку, обидві тканини функціонували подібно до тканин серця. Цікаво, що м’язова тканина скорочувалася з частотою 60 ударів на хвилину, як і людське серце.

Моделюючи потік крові та механічні рухи серця у відповідь на певні лікарські препарати, вчені можуть виявити, наскільки токсичними є препарати, чи можуть вони спричинити аритмію або загибель м’язових клітин. Крім допомоги в розробці безпечніших ліків, “серце на чипі” також зможе розповісти вченим більше про тонкощі серцево-судинних захворювань — про те, як вони зароджуються і прогресують, і як їх можна лікувати.

Моделювання мініатюрних версій людських органів є новим інструментом у медичних дослідженнях, і нова модель “серця на чипі” зіграє важливу роль у тестуванні різних методів лікування раку, які, як було доведено, негативно впливають на роботу серця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

8 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

8 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

8 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

8 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

9 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

9 години ago