Вчені створили мінісканер для діагностики артриту та діабету

Вчені розробили новий мініатюрний сканер, який допоможе у діагностуванні артриту та діабету.

Як пише Sky News, крихітний сканер може зробити революцію у медичних оглядах. За словами групи дослідників з Великобританії, пристрій використовує лазерне світло замість шкідливих рентгенівських променів, щоб дозволити побачити під шкірою все у безпрецедентно дрібних деталях.

Зокрема пристрій, розроблений вченими з Університетського коледжу Лондона (UCL), особливо ефективний для візуалізації кровоносних судин. Це робить його принципово новим інструментом для діагностики та лікування таких захворювань, як артрит, діабет та деякі види онкології.

“Він використовує метод, який називається фотоакустичною томографією (PAT), який використовує лазерне світло та ультразвукові хвилі. Він запускає їх у певні тканини, щоб зібрати тривимірне зображення біології людини в режимі реального часу. Цей метод був вперше застосований понад 20 років тому, але попереднім версіям потрібно кілька секунд або хвилин для запису зображення. Команда з UCL скоротила цей час до секунди”, – пише видання.

Вчені сподіваються, що їхній прорив призведе до створення ручного сканера для повсякденного використання у клініках. Це дозволить уникнути застосування шкідливих рентгенівських променів або багатомільйонних інструментів візуалізації, таких як МРТ.

За словами фізика-медика з UCL, професора Пола Бірда, таке технічне досягнення вперше робить систему придатною для клінічного використання, дозволяючи вивчати аспекти біології та хвороб людини, які медики раніше просто не могли побачити.

Швидкість, з якою сканер може робити знімки, дозволяє пристрою бачити в реальному часі такі процеси, як кровотік.

“Ця швидкість дозволяє уникнути розмиття, спричиненого рухом, надаючи високодеталізовані зображення такої якості, яку не може забезпечити жоден інший сканер. Це також означає, що замість витрачати п’ять хвилин або більше зображення можна отримувати в реальному часі, що дозволяє візуалізувати динамічні фізіологічні події”, – сказав Бірд.

За словами вчених, випробування сканера на пацієнтах, які страждають на діабет, дало нові відомості про низький приплив крові до ніг, який важко піддається лікуванню у таких хворих.

“Досі ми не могли точно визначити, що саме викликає пошкодження ніг, або зрозуміти, як воно розвивається”, – сказав доцент кафедри медичної візуалізації в UCL Ендрю Пламб.

Команда UCL каже, що необхідно більше досліджень з більшою групою пацієнтів, щоб продемонструвати потенціал технології, перш ніж вона буде готова до розробки для повсякденного використання у клініках.

Романчук Микола

Recent Posts

У лікарні з переломом черепа: “кадирівці” викрали росіянина за “зйомку їх дислокації”

Бійці спецпідрозділу "Ахмат" викрали жителя Бєлгородської області РФ за те, що він знімав відео поряд…

3 хв. ago

Українців позбавлять грошей у жовтні: для кого допомоги та виплат більше не буде

Починаючи з 1 жовтня, деякі українці можуть втратити право на державну допомогу. Це стосується, зокрема,…

12 хв. ago

В Україні з 1 жовтня серйозно зростуть податки: що потрібно знати

В Україні з 1 жовтня 2024 року суттєво зростуть податки. Відповідний законопроєкт за №11416-д Верховна Рада…

24 хв. ago

Трамп закликав до “імпічменту та юридичної відповідальності” Гарріс

Кандидат на посаду президента США від республіканців Дональд Трамп зажадав відставки віцепрезидентки та кандидатки в…

33 хв. ago

Українці можуть вийти на пенсію після 60 років: як це вплине на розмір виплати

Попри повномасштабну війну в країні, українці й надалі отримують свої пенсії та звертаються за їх призначенням. Щоб…

44 хв. ago

Це довго тримали в секреті: які солодощі корисні для організму – ви дуже здивуєтеся

Мармелад — універсальні ласощі, які добре поєднуються з багатьма продуктами, і вони приносять певну користь…

53 хв. ago