Витік документів Google: компанію спіймали на брехні про методи ранжування сайтів

Нещодавній великий витік документів Google засвідчив, що пошукова система збирає і потенційно використовує “заборонені” дані для ранжування веб-сторінок. Про проблему повідомив SEO-фахівець Ренд Фішкін у своєму матеріалі на SparkTogo.

Що не так із пошуком Google

Ренд Фішкін, який пропрацював у сфері SEO понад десять років, повідомив, що анонімне джерело поділилося з ним 2500 сторінками документів, де описується пошуковий API Google, які дані збирає та використовує пошукова система, які сайти просуває за чутливими темами на кшталт виборів, як Google опрацьовує невеликі вебсайти та багато іншого. За словами Фішкіна, деяка інформація з цих документів ставить під сумнів точність публічних заяв Google щодо того, як працює “Пошук”.

Приклад: представники Google неодноразово заявляли, що компанія не використовує дані з браузера Chrome для ранжування сторінок, але Chrome згадується в розділах про те, як веб-сайти відображаються в пошуку. Згідно з документами, посилання, що з’являються під основною URL-адресою, можуть пропонуватися виходячи з того, які сторінки відкривав користувач у Chrome.

Доказ того, що пошуковик використовує дані з Chrome: скріншот Фото: Bridenstine

Ще один приклад. Інший експерт з SEO, Майк Кінг, виявив, що Google збирає дані про автора зі сторінки. У документах ідеться, що цей параметр розроблений і налаштований для новин, але Кінг стверджує, що і для наукових статей теж. Експерт зробив висновок, що авторство або є показником ранжування, або Google для інших цілей відстежує цей атрибут. Представники Google раніше наполягали на тому, що авторські підписи не впливають на рейтинг сторінок під час видачі.

Алгоритми пошуку породили цілу індустрію маркетологів, які уважно дотримуються публічних рекомендацій Google і виконують їх для мільйонів компаній по всьому світу. А тепер виявилося, що частина цих рекомендацій не працювала. Оприлюднена інформація викликала хвилювання серед SEO-фахівців, маркетологів та онлайн-ЗМІ.

Як Google відреагувала на витік

Деякий час компанія не коментувала витік. Але ЗМІ The Verge все ж вдалося отримати коментар у представника Google Девіса Томпсона. Він зазначив, що компанія завжди застерігала від хибних припущень про Пошук на основі вирваної з контексту, застарілої або неповної інформації.

“Ми поділилися великою інформацією про те, як працює Пошук і типи чинників, які враховуються в наших системах, а також працюємо над захистом цілісності наших результатів від маніпуляцій”, — сказав він.

Отримавши коментар, видання зробило висновок, що компанія визнала витік документів.

Експерти рекомендують створювати цікавий контент, незважаючи на SEO-правила Google Фото: pixabay.com

Оцінка того, що відбувається, від SEO-фахівця Баррі Шварца

З представниками компанії поспілкувався відомий SEO-експерт Баррі Шварц. У своїй публікації він зазначив, що Google вважає: на основі витоку публікується безліч припущень, які вирвані з контексту, а показники ранжування в пошукових системах постійно змінюються. Це не означає, що вони змінюються кардинально, проте компанія не стала коментувати, які маркери ранжування з витоку є актуальними, а які — недійсними. Пошуковик, хай там як, і надалі триматиме роботу алгоритмів у секреті.

Google також повідомила Шварцу, що дані, які витекли, не є всеосяжними, актуальними і не дають реального уявлення про те, як працює пошукова система.

На запитання, чи обдурила SEO-фахівців Google, Шварцу відповісти важко. Компанія зазначила: те, що міститься в документах, можливо, ніколи не використовувалося на практиці, а лише тестувалося протягом певного періоду часу, могло змінюватися з роками.

“Багато людей в SEO-спільноті завжди вважали, що Google бреше, а тому слід провести власне тестування, щоб побачити, що працює в SEO, а що не працює”, — пише Баррі.

Проте експерт упевнений, що представники Google, з якими він спілкувався особисто протягом багатьох років, брехали йому. У Google, як і раніше, прагнуть надавати точну інформацію, але не детальну про ранжування кожного параметра.

Майк Кінг, який аналізував витік, дійшов думки, що в будь-якому разі потрібно намагатися створювати такі сайти, на яких людям хотілося б залишатися, де їм було б цікаво. І Шварц із ним повністю згоден.

“Найкращий спосіб зробити це — створити веб-сайт і контент, який сподобається людям. Отже, завдання SEO-фахівця — продовжувати створювати чудові сайти з чудовим змістом. Так, це нудна відповідь — вибачте”, — написав Баррі Шварц, закликавши робити класні сайти, незважаючи на постійно мінливі параметри SEO.

Романчук Микола

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

5 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

5 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

5 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

5 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

6 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

6 години ago