У Китаї створили чип для виявлення радіації: його можна встановити навіть у смартфон

Китайська атомна компанія Astate оголосила про початок масового виробництва першого у світі чипа, здатного виявляти рентгенівське і гамма-випромінювання. Новинка може стати частиною звичайного смартфона, відкриваючи можливість контролю рівня радіації кожному користувачу.

Як повідомляє Interesting Engineering з посиланням на Китайську національну ядерну корпорацію (CNNC), розробка має вражаючі характеристики: чип вимірює потужність дози випромінювання у діапазоні від 100 нанозівертів на годину до 10 мілізівертів на годину. Це означає, що пристрій здатний виявляти навіть дуже малі рівні радіації.

Від смартфонів до моніторингу небезпечних зон

Китайська корпорація повідомляє, що чип можна використовувати для різних цілей: від звичайного контролю радіації у побуті до спостереження за рівнем випромінювання на ядерних реакторах, збройових заводах, у природі або поблизу зон з підвищеною радіацією.

Розмір цього надсучасного пристрою становить всього 15 мм на 15 мм на 3 мм, але за своєю ефективністю він не поступається звичному лічильнику Гейгера-Мюллера.

Компактний та економний

Завдяки малому розміру чип можна легко інтегрувати у смартфони або інші портативні пристрої. Розробники припускають, що його можна буде також встановлювати на безпілотники для оперативного моніторингу радіаційного фону в недоступних місцях. Пристрій споживає всього один міліват потужності, що робить його економічним для використання.

Чип здатний виявляти енергію від 50 кілоелектронвольт до 2 мегаелектронвольт, що дозволяє фіксувати випромінювання широкого спектра.

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація їх не торкнеться: кого з українців ТЦК не чіпатиме – роз’яснення юристів

В Україні є певні категорії громадян, яких не можна мобілізувати примусово, нагадують юристи. Відповідно до…

3 хв. ago

Безугла заявила про переведення частини військових медиків у піхоту

Народна депутатка Мар'яна Безугла заявила, що Генеральний штаб Збройних сил України розпорядився перевести п'яту частини медиків із…

9 хв. ago

“Золотий м’яч-2024”: Родрі з “Манчестер Сіті” став найкращим гравцем року

28 жовтня у паризькому театрі "Шатле" відбулася 68-ма церемонія вручення "Золотого м'яча", який щорічно присуджує…

14 хв. ago

Ізраїль визнав терористами агентство ООН у справах палестинських біженців

Ізраїль визнав Близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) терористичною організацією…

20 хв. ago

Google розробляє ШІ, який візьме під контроль комп’ютери та гаджети

Компанія Google працює над штучним інтелектом, який зможе самостійно виконувати завдання в інтернеті, як-от пошук…

24 хв. ago

Через дефіцит вітаміну С відродилася хвороба, яка зникла століття тому

Цинга, хвороба, яка зникла століття тому, знову дає про себе знати в розвинених країнах. В…

40 хв. ago