США обіцяють $10 млн за хакера з РФ, причетного до атак на Україну

Міністерство юстиції США висунуло 22-річному громадянину Російської Федерації Аміну Стігалу обвинувачення в причетності до поширення шкідливого програмного забезпечення (ПЗ) WisperGate з метою знищення комп’ютерних систем уряду України в січні 2022 року. За затримання хакера або інформацію, яка допоможе визначити його місцеперебування, обіцяють 10 мільйонів доларів, пише портал TechCrunch.

Згідно із заявою прокуратури США в Меріленді, Амін Стігал розшукується за допомогу в налаштуванні серверів, які хакери Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії використовували для кібератак на українські міністерства. Обвинувачений використовував криптовалюту для оплати і налаштування серверів неназваної американської компанії, що дало змогу ГРУ почати свої кібератаки за допомогою шкідливого ПЗ WisperGate, яке маскується під програму-вимагач і знищує дані на заражених пристроях.

В обвинувальному висновку йдеться про те, що під час кібератак російські хакери викрали з українських урядових систем масу даних, зокрема інформацію про стан здоров’я громадян, дані про судимість і автострахування. Вони також виставили викрадені дані на продаж на форумах кіберзлочинців.

Хакера також звинувачують у тому, що він допомагав ГРУ атакувати партнерів України, включно зі США. За словами американських прокурорів, російські хакери десятки разів атакували урядову установу в Меріленді, в період з 2021 по 2022 рік. Крім того, у 2022 році хакери ГРУ використовували створені Аміном Стігалом сервери, щоб атакувати транспортний сектор однієї з країн Європи, яка допомагала Україні. Журналісти припустили, що йдеться про кібератаку в Данії, яка сталася в той самий час.

Уряд США запропонував винагороду в розмірі 10 мільйонів доларів тому, хто спіймає хакера або повідомить інформацію, яка допоможе його знайти. Передбачається, що обвинувачений переховується в Росії. Якщо Аміна Стігала визнають винним, то йому загрожує до 5 років в’язниці.

Оголошення про розшук Аміна Стігала Фото: Скриншот
Ольга Степанова

Recent Posts

Іран, очікуючи на відповідь від Ізраїлю, відвів свої нафтотанкери

Іранські нафтоплави вийшли в міжнародні води через можливий удар Ізраїля по найбільшому нафтовому терміналу Ірану. Влада…

11 хв. ago

На Заході та в Україні ухвалили рішення про переговори з РФ: ЗМІ дізналися деталі

Офіційні особи на Заході та в Україні дійшли згоди щодо рішення, що основою для переговорів…

13 хв. ago

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

31 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

54 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

59 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

1 годину ago