США обіцяють $10 млн за хакера з РФ, причетного до атак на Україну

Міністерство юстиції США висунуло 22-річному громадянину Російської Федерації Аміну Стігалу обвинувачення в причетності до поширення шкідливого програмного забезпечення (ПЗ) WisperGate з метою знищення комп’ютерних систем уряду України в січні 2022 року. За затримання хакера або інформацію, яка допоможе визначити його місцеперебування, обіцяють 10 мільйонів доларів, пише портал TechCrunch.

Згідно із заявою прокуратури США в Меріленді, Амін Стігал розшукується за допомогу в налаштуванні серверів, які хакери Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії використовували для кібератак на українські міністерства. Обвинувачений використовував криптовалюту для оплати і налаштування серверів неназваної американської компанії, що дало змогу ГРУ почати свої кібератаки за допомогою шкідливого ПЗ WisperGate, яке маскується під програму-вимагач і знищує дані на заражених пристроях.

В обвинувальному висновку йдеться про те, що під час кібератак російські хакери викрали з українських урядових систем масу даних, зокрема інформацію про стан здоров’я громадян, дані про судимість і автострахування. Вони також виставили викрадені дані на продаж на форумах кіберзлочинців.

Хакера також звинувачують у тому, що він допомагав ГРУ атакувати партнерів України, включно зі США. За словами американських прокурорів, російські хакери десятки разів атакували урядову установу в Меріленді, в період з 2021 по 2022 рік. Крім того, у 2022 році хакери ГРУ використовували створені Аміном Стігалом сервери, щоб атакувати транспортний сектор однієї з країн Європи, яка допомагала Україні. Журналісти припустили, що йдеться про кібератаку в Данії, яка сталася в той самий час.

Уряд США запропонував винагороду в розмірі 10 мільйонів доларів тому, хто спіймає хакера або повідомить інформацію, яка допоможе його знайти. Передбачається, що обвинувачений переховується в Росії. Якщо Аміна Стігала визнають винним, то йому загрожує до 5 років в’язниці.

Оголошення про розшук Аміна Стігала Фото: Скриншот
Ольга Степанова

Recent Posts

Кейт Міддлтон, що лікується від раку, може показатися публіці вже у липні

Британська принцеса Кейт Міддлтон, яка проходить "профілактичну хімієтерапію" через рак, який був виявлений у дружини принца Вільяма, ймовірно, у…

1 хв. ago

Розплата за світло: з кожної квартири та будинку здеруть по 3-4 тисячі доларів

Ситуація з електроенергією в Україні є дуже складною. Практично щоденні ракетні обстріли та атаки російських БПЛА на…

3 хв. ago

Зеленський зробив заяву про кількість загиблих бійців ЗСУ

Володимир Зеленський зробив заяву про втрати ЗСУ. Президент України наголосив, що російських окупантів на фронті…

5 хв. ago

ТОП-5 кращих вживаних електромобілів Tesla для покупки в 2024 році

Компанія Tesla здійснила революцію в сегменті електромобілів, випустивши в 2012 році Tesla Model S. З…

7 хв. ago

РФ завдала ракетного удару по Києву: перші деталі

Увечері, 30 червня, у Києві і північних регіонах України була оголошена повітряна тривога. Станом на 19:32 за інформацією…

8 хв. ago

Гроші в небезпеці: як шахраї обманюють клієнтів Ощадбанку через Telegram

В Україні банківські установи постійно вдосконалюють свої сервіси. Завдяки цьому користувачі мають змогу проводити різні операції, розв'язувати…

29 хв. ago