Microsoft створив перші розмовляючі рослини, які самі кличуть на допомогу

Скоро рослини зможуть “розмовляти” з садівниками, які доглядають за ними. Це станеться завдяки штучному інтелекту, який дасть змогу садівникам спілкуватися зі своєю ділянкою. Так, садівники-початківці зможуть запитати, чого потребують їхні сади й навіть як вони почуваються.

Ця розробка буде представлена на виставці квітів у лондонському районі Челсі наступного року, де відвідувачі зможуть побачити сад, здатний відповідати взаємністю. Дизайнер саду Том Мессі співпрацює з Microsoft для створення “розумного” саду Avanade, пише The Guardian. Датчики в ґрунті працюють у парі зі штучним інтелектом, навченим на основі даних про рослини й порад із садівництва Королівського садівничого товариства, що означає, що відвідувачі можуть запитати сад: “Як справи?”

“Він міг би відповісти: мені потрібно трохи більше води, мені, можливо, знадобиться стрижка”, – сказав Мессі.

Том додав, що це не тільки зробить садівництво простішим і цікавішим, а й може мати ширше застосування. Бездротові датчики, заховані в ґрунті, вимірюють вологість, рівень поживних речовин, кислотність і лужність. Вони будуть підключені до комп’ютера в павільйоні в саду, до якого люди зможуть звертатися, щоб дізнатися, як йдуть справи в саду.

“Це має бути інтерактивним”, – пояснив Мессі. “Це має демонструвати дійсно нову технологію, що розвивається, а також економити ресурси”.

Він сказав, що просту сенсорну технологію можна впровадити на великих маєтках: замість автоматичних систем поливу, які вмикаються залежно від часу, рослини будуть поливатися тільки тоді, коли вологість ґрунту опуститься нижче певного рівня.

“Ми витрачаємо так багато води, і Лондон ризикує залишитися без води найближчими роками”, – додав він. “Уявіть, скільки води можна заощадити у великому проєкті, якщо використовувати її тільки в міру потреби. Системи зрошення вмикаються в певний час для поливу, незалежно від того, потрібна вона чи ні”.

За його словами, сам сад не буде футуристичним за своїм дизайном.

Художнє уявлення “розумного” саду Аванаде, який контролюватиме вологість ґрунту, рівень поживних речовин, кислотність і лужність

“Ми хотіли, щоб він відчувався зеленим, органічним і земним”, – розповів Том.

Там будуть гриби, а також стійкі до клімату дерева, за якими стежитиме помічник на основі штучного інтелекту, і багато мирних зелених насаджень. RHS адаптував свою систему, щоб бути максимально енергоефективною. 

“З ШІ у вас є питання, чи споживає він більше енергії, використовуючи центри обробки даних, тож так, це може бути згубно, але вся річ у тім, як ви його використовуєте. Те, що ми робимо, це навчаємо більш традиційні моделі ШІ на базі даних RHS, яка, по суті, називається невеликою мовною моделлю, що є набагато ефективнішою і дієвішою”, – підсумував Джон Сімпсон, директор з ІТ товариства.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Конфіскація авто і втрата прав: за які автомобілі безжально каратимуть

В Україні кількість нерозмитнених автомобілів, відомих як «євробляхи», значно зменшилася, однак чимало водіїв продовжують їх…

2 хв. ago

Як орендувати елітну квартиру в Києві за 1 гривню: розслідування від Хапуга.UA

От що нині можна придбати за одну гривню? Ну здавалося б, зовсім маленька сума, і…

11 хв. ago

Росія готує серйозніші ракетні удари по Україні: експерт назвав імовірні терміни

Масовані ракетні обстріли України, які вже стали звичними для багатьох регіонів, виявляється, були лише підготовкою.…

20 хв. ago

Темрява повертається: У ДТЕК назвали області, де електрика буде розкішшю

Легкий вітерець тепла з температурою до 19 градусів – це, мабуть, найкраще, що ми побачимо…

28 хв. ago

УЄФА дискваліфікувала арбітрів, які перед грою «Динамо» п’яними вкрали дорожній знак

УЄФА дискваліфікувала польських арбітрів Бартоша Франковського та Томаша Мусяла, які 6 серпня мали працювати арбітрами…

37 хв. ago

В Польщі масово перевіряють освітлення на автомобілях: штраф до 30 000 грн

У Польщі з 24 жовтня водії опинилися у полі зору поліцейських та посиленого контролю з…

46 хв. ago