РФ відібрала у Google $100 мільйонів для пропаганди війни в Україні, – The Telegraph

Російська влада вилучила понад 100 млн доларів у компанії Google для фінансування пропаганди на підтримку війни Володимира Путіна в Україні, пише The Telegraph з посиланням на судові документи.

Зазначається, що судові пристави зняли кошти з російських банківських рахунків технологічного гіганта у 2022 році. Це призвело до банкрутства його підрозділу в цій країні. Згідно з документами, арбітражні керуючі передали кошти російським телеканалам. Йдеться про державний RT і пропагандистську службу “Царьград”, яка пообіцяла використати ці кошти на підтримку війни Кремля в Україні.

Російський підрозділ Google оголосив про банкрутство у 2022 році, заявивши, що Кремль вилучив кошти, але було незрозуміло, про яку суму йдеться. Документи свідчать, що судові пристави заарештували банківський рахунок компанії після того, як московський суд постановив, що вона повинна відшкодувати збитки “Царьград ТВ”. Це пропагандистський канал, що належить олігарху Костянтину Малофєєву.

За словами журналістів, минулого тижня Google подав позови проти RT, “Царьград ТВ” і третього мовника, NFPT, до судів США та Англії.

Російські суди постановили, що Google повинен виплатити трьом телеканалам величезні суми компенсації за видалення їх з YouTube і видалення їхніх облікових записів в Google.

Google домагається рішення про заборону телеканалам переслідувати її активи в іноземних юрисдикціях, таких як Південна Африка, Туреччина і Сербія. Про це йдеться у судових документах Google: “Судові пристави заарештували понад $100 млн активів Google Russia, хоча сума, яка нібито підлягала сплаті за рішенням суду, на той момент становила менше $12,5 млн (один мільярд рублів). “Царьград” отримав один мільярд рублів від арешту, який, за його словами, він використає для підтримки війни Росії в Україні”.

У судових документах йдеться про те, що московська юридична фірма “Арт де Лекс”, яка представляє інтереси конкурсного керуючого, надала пріоритет при виплаті коштів російським телеканалам, а не працівникам та іншим кредиторам.

Власника “Царьграда” Малофєєва називають “православним олігархом”, і на нього накладено санкції США за підтримку російського вторгнення в Україну в 2014 році. Компанія подала позов до суду на Google у Туреччині, вимагаючи від компанії більше коштів. Згідно з турецькими документами, російські суди визначили, що Google винен Царьграду 32,8 млрд рублів. Оскільки щоденні штрафні санкції до компанії подвоюються кожні 24 години, ця сума може зрости до рівня ринкової вартості Google.

Подаючи позови минулого тижня, Google заявив, що російські суди “наклали безпрецедентні штрафи і довільні юридичні санкції на Google в спробі обмежити доступ до інформації про наші сервіси і в якості покарання за дотримання нами міжнародних санкцій проти російських осіб і організацій”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Жінка дізналася, що дитяча “одержимість” чоловіка може коштувати цілий статок

31-річна Маделін Брайс із Канзас-Сіті (штат Міссурі, США) не підозрювала, що її чоловік 29-річний Хуан…

7 хв. ago

“Творить дива”: експерт назвав натуральний засіб, який врятує білі шкарпетки

Прання - це клопітка справа, якщо ви намагаєтеся зберегти первозданний вигляд, особливо коли йдеться про білі…

14 хв. ago

Другий супутник Землі: скоро у нашої планети з’явиться ще один Місяць

Починаючи з кінця вересня, Земля матиме одразу два природні супутники — звичний нам Місяць і…

23 хв. ago

Мегацунамі змусило Землю вібрувати дев’ять днів, – дослідження

У вересні минулого року на сході Гренландії обвалилася гірська вершина заввишки 1,2 кілометра. Це призвело до сплеску…

32 хв. ago

Чи можуть мобілізувати з гепатитом або іншими інфекційними хворобами

Зміни до законодавства про мобілізацію передбачають нові критерії у визначення придатності до військової служби. Також оновлений…

40 хв. ago

В Україні підскочила вартість комунальних послуг: скільки доведеться платити

В Україні зросли тарифи на окремі комунальні послуги, що збільшило фінансове навантаження на громадян. Оплата житлово-комунальних…

52 хв. ago