Штучний інтелект виявився безпечнішим водієм, ніж людина, за одним винятком, – учені

Штучний інтелект є безпечнішим водієм, ніж людина, і загалом набагато рідше потрапляє в аварії зі своєї вини. Але в деяких специфічних ситуаціях ШІ припускається безглуздих помилок. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі Nature Communications.

Вчені з Університету Центральної Флориди (США) проаналізували великий масив статистичних даних про ДТП у штаті Каліфорнія за 2016 – 2022 роки. Вибірка включала 2100 безпілотних автомобілів і понад 35 тисяч машин під керуванням людини.

Вивчивши відомі обставини аварій (дорожня ситуація, погода тощо), дослідники з’ясували, що в більшості сценаріїв безпілотні машини безпечніші за керовані людьми. Цьому сприяють кращі здібності виявляти небезпеку, ухилятися від неї, коректно керувати машиною і загалом більш раціонально ухвалювати рішення.

Однак не все так просто, на жаль. Зібрана статистика засвідчила, що ШІ чудово справляється з рутинними ситуаціями, наприклад їздою в одній смузі зі стабільною швидкістю в нормальній дорожній обстановці. Але в складнішій обстановці у штучного інтелекту можуть траплятися дурні помилки.

Наприклад, в умовах низької освітленості ШІ потрапляв в аварії в п’ять разів частіше, ніж водій-людина. Також ШІ вдвічі частіше за людину потрапляє в аварії, коли здійснює поворот.

На думку авторів дослідження, це пов’язано з нестачею у ШІ “водійського досвіду” і розуміння небезпек їзди за складних сценаріїв.

“Для підвищення безпеки безпілотних автомобілів під час їзди на світанку і в сутінках або під час здійснення поворотів необхідний цілісний підхід, що включає впровадження передових датчиків, надійних алгоритмів і продуманий дизайн”, – заявили дослідники.

Водночас автори додають, що результати їхньої роботи ґрунтуються на обмеженому наборі даних, оскільки безпілотних автомобілів і статистики щодо них усе ще вкрай мало.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

5 години ago

“Ходжу не так легко, як раніше”: Байден виправдався за провальні дебати з Трампом

Президент США Джо Байден звернувся до своїх прихильників після провальних дебатів з опонентом на виборах Дональдом Трампом.…

5 години ago

У РФ депутати “подружилися” з фейковим z-поетом, який видавав вірші нацистів за патріотичні

У РФ антивоєнні активісти створили фейковий акаунт вигаданого Z-поета Геннадія Ракітіна й опублікували під його…

5 години ago

Землю накрила потужна магнітна буря: як вберегтися від шкідливого впливу

У п'ятницю, 28 червня Землю "атакувала" потужна магнітна буря. Згідно з прогнозами метеорологів, її активність триватиме і…

5 години ago

Таємничий політ “літака Путіна” до США: з’явилася цікава деталь

Російський урядовий літак Іл-96-300ПУ авіакомпанії "Спеціальний літний загін "Росія" з бортовим номером RA-96019, у середу,…

6 години ago

Що зміниться у врученні повісток в липні

У липні закінчиться 60-денний термін, який надається військовозобов'язаним громадянам України на оновлення даних. Водночас з цим…

6 години ago