Діпфейк Ілона Маска, який просував криптовалюту, опинився в топ рекомендацій YouTube

Аферисти за допомогою штучного інтелекту створили відео з Ілоном Маском та розмістили відео на платформі YouTube. Дипфейк засновника SpaceX та Tesla “в прямій трансляції” закликав вкладати криптовалюту в новий проєкт. У фейковому відео “Ілон Маск” обіцяв подвійний прибуток людям.

Як передає видання Engadget, аферисти створили відео, де нібито Ілон Маск під час презентації Tesla закликав, згенерованим ШІ голосом, відвідати вебсайт і внести свою криптовалюту, щоб взяти участь у розіграші призів. Ці фейкові відео повторювали по колу п’ять годин трансляції. “Ілон Маск” обіцяв, що ті, хто внесе кошти, отримає подвійну суму у вигляді криптовалюти.     

У певний момент ця трансляція зібрала близько 30 тисяч глядачів. При цьому варто зауважити, що невідомо, скільки серед них було реальних людей, а скільки – ботів. Однак завдяки такій кількості трансляція з фейковим відео вивела стрім на перше місце в рекомендаціях YouTube “Live”.   

Канал, на якому було це відео, було замасковано під офіційний акаунт Tesla, і мав назву @elon.teslastream. При цьому слід підкреслити, що канал мав верифікаційний значок Official Artist Channel. Це значить, що аферисти попередньо могли викрасти чийсь акаунт.   

Наразі й сам канал, і фейкові відео були видалені з платформи.

Раніше повідомлялося, що тепер на YouTube можна скаржитися на дипфейки зі штучним інтелектом, якщо на них використали ваше обличчя. Платформа вирішила оновити політику конфіденційності. Тепер сервіс буде приймати скарги від користувачів щодо дипфейків. Йдеться про ті ситуації, коли людина побачила контент, який створили за допомогою штучного інтелекту з її обличчям без її згоди на це.   

Зауважується, що ці запити на видалення дипфейків будуть проходити процес оцінювання. Зокрема, йдеться про аналіз, чи дійсно дипфейк створювали навмисно, або це сталося помилково. Крім того, компанія буде вимагати підтвердження, чи автор скарги є дійсно тією особою, проти якої запустили дипфейк. При цьому оновлені правила YouTube передбачають, що контент можуть не видаляти у випадку, якщо його було створено задля гумору або розваги (йдеться, наприклад, про пародії).

Ольга Степанова

Recent Posts

Трамп готовий віддати Путіну території України, якщо стане президентом США – Politico

Кандидат у президенти США Дональд Трамп готовий віддати частину території України російському президенту Володимиру Путіну. Все для…

31 секунда ago

До Новоросійська завітали морські дрони: повідомляється про численні вибухи в порту

Вночі 3 липня ударні морські дрони (росіяни звуть їх "безекіпажні катери") навідалися у порт Новоросійська. У місті…

2 хв. ago

Китай шпигує за США, використовуючи територію Куби, — аналітики CSIS

Китай використовує чотири великі об'єкти електронної та сигнальної розвідки на Кубі, щоб шпигувати за США. Про…

4 хв. ago

Страх котів перед огірками: пояснення науковців та кумедні відео

Коти — одні з найчарівніших створінь на планеті. Вони постійно дивують нас своїми витівками, піднімають…

7 години ago

Повернути дві області, поділити Крим, домовитися про ракети: стало відомо, який план відвезла РФ до США

Усі сторони воєнного конфлікту в Україні зараз активізувалися у пошуку компромісу. Про це заявив журналіст…

8 години ago

Отримати «бронь» зможуть лише багаті? Длігач відповів критикам економічного бронювання

Уже кілька місяців в Україні триває обговорення економічного бронювання від мобілізації. На ньому наполягає бізнес…

8 години ago